САЩ са близо до споразумение да предоставят на Украйна крилати

...
САЩ са близо до споразумение да предоставят на Украйна крилати
Коментари Харесай

На руснаците ще им се стъжни - САЩ са близо до споразумение за предоставянето на крилати ракети с голям обсег на Украйна

САЩ са покрай съглашение да дават на Украйна крилати ракети с огромен обхват, които биха могли да доближат надълбоко в Русия, само че Киев ще би трябвало да изчака няколко месеца, до момента в който Съединени американски щати работят по механически проблеми преди всяка доставка, споделиха американски чиновници, представени от Ройтерс.
 
Очаква се включването на ракетите въздух-земя (JASSM) в оръжеен пакет да бъде оповестено тази есен, споделиха за организацията три източника, макар че дефинитивно решение към момента не е взето. Източниците отхвърлиха да бъдат посочени, защото не са упълномощени да разискват тематиката.
 
Изпращането на JASSM в Украйна би могло доста да промени стратегическия пейзаж на спора, като сложи по-голяма част от територията на Русия в обсега на мощни и доста прецизни муниции.
 
Военни анализатори допускат, че въвеждането на JASSM - които могат да нанасят по-далечни удари от множеството други ракети, намиращи се разполагаем на Украйна сега - може да изтласка съветските плацдарми и хранилища за доставки с още стотици благи във вътрешността в съветска територия.
 
Това съществено би усложнило способността на Русия да поддържа своите настъпателни интервенции и евентуално би осигурило на Украйна стратегическо преимущество.
 
Изстрелването им от точки покрай северната граница на Украйна с Русия може да им разреши да ударят военни уреди чак до съветските градове Воронеж и Брянск. На юг, стартирането им покрай фронтовите линии може да даде опция за удари по летища или военноморски уреди в Крим.
 
Ракетите JASSM до момента са били интегрирани единствено в самолети, проектирани и направени от Съединени американски щати. Украйна в последна сметка ще употребява няколко десетки F-16, всеки от които може да носи по две от крилатите ракети. Един от анонимните чиновници сподели, че има опити ракетата да бъде пригодена за незападни бойни самолети в инвентара на Украйна, което не е правено по-рано.
 
Въпреки че длъжностното лице не даде повече детайлности за това с кои самолети в инвентара на Украйна може да се употребява JASSM, организацията е проучила, че те евентуално биха могли да се прикачат на самолети МиГ-29, Су-24 и Су-27, с каквито Киев разполага.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР