САЩ, Русия и управлението в Куба си размениха остри реплики

...
САЩ, Русия и управлението в Куба си размениха остри реплики
Коментари Харесай

САЩ и Русия в сблъсък за стартиралата революция в Куба

САЩ, Русия и ръководството в Куба си размениха остри реплики по отношение на избухналата гражданска война на Острова на свободата.

 Хиляди хора стачкуваха Виж още

Американският президент Джо Байдън прикани кубинския режим да чуе народа си и неговия мощен зов за независимост. Това се споделя в известие, публикувано от Белия дом ден след историческите демонстрации в Куба, съобщи Франс прес.

Съединени американски щати приканват кубинския режим да чуе хората и да отговари на потребностите им в този решителен миг, вместо да се обогатява, съобщи Байдън.

Заставаме паралелно до кубинския народ и неговия мощен зов за независимост, както и за избавлението му от трагичната хватка на пандемията и десетилетията на репресии и стопански премеждия, наложени от властническия режим в Куба, съобщи президентът на Щатите.

Кубинците самоуверено отстояват своите съществени човешки права. Тези права би трябвало да се зачитат, в това число правото на мирна проява и правото да вземат решение свободно за бъдещето си, се показва още в изказването на президента на Съединени американски щати.

Съсипани от икономическата рецесия, която утежни дефицита на храни и медикаменти и накара държавното управление да стопира тока за по няколко часа дневно, хиляди кубинци излязоха през вчерашния ден по улиците на десетки градове и села в страната и скандираха: " Гладни сме! ", " Свобода " и " Долу диктатурата! ". Това е невиждана готовност в Куба, където единствените позволения събирания нормално са тези на комунистическата партия.



Кубинският президент Мигел Диас-Канел упрекна през днешния ден американското държавно управление, че води политика на икономическо задушаване на страната му, с цел да предизвика обществени безредици на острова.

В тирада, излъчена по радиото и малкия екран, комунистическият водач, заобиколен от министрите си, увери, че неговото държавно управление се пробва да се оправи с компликациите и да ги преодолее, изправено пред американските наказания, засилени по време на мандата на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

Какво целят Съединени американски щати? Да предизвикат обществени безредици, да провокират недоразумение измежду кубинците, както и прословутата промяна на режима, разгласи кубинският президент.

Тези, които стоят зад тези демонстрации, получиха отговора, който заслужават, и ще продължат да го получават, предизвести Диас-Канел.

Мобилният интернет, който навлезе в Куба в края на 2018 година, разреши през вчерашния ден директното лъчение от към 40 антиправителствени демонстрации из целия остров, само че тази заран беше пресечен. Днес по улиците на Хавана има засилено наличие на служители на реда и бойци, само че като цяло спокойствието се възвръща след конфликтите предния ден, които доведоха до десетки арести.

Русия насочи предизвестие през днешния ден против " всякаква задгранична интервенция " в рецесията, разтърсваща съдружника на Москва Куба.

Считаме за неприемлива всякаква задгранична интервенция във вътрешните работи на суверенна страна и всевъзможни други разрушителни дейности, които биха съдействали за дестабилизация на обстановката на острова, уточни в известие съветското министерство на външните работи.

Убедени сме, че кубинските управляващи ще вземат всички нужни ограничения за възобновяване на публичния ред в полза на жителите на страната, добави Москва, като добави, че следи от близко развоя на обстановката в и към Куба.

Изненадани от спонтанните демонстрации, избухнали в разнообразни градове на страната, довели и до конфликти изключително в столицата Хавана, кубинските управляващи споделиха, че са подготвени да пазят революцията " непременно ".

Съединени американски щати поддържаха протестиращите и насочиха предизвестие да не се употребява каквато и да е мощ против " мирни стачкуващи ".

След малко помиряване в интервала 2014-2016 година, дипломатическите връзки сред Куба и Съединени американски щати са в най-ниската си точка от мандата на Доналд Тръмп, който стегна ембаргото, което е в действие от 1962 година и осъди нарушаванията на човешките права в страната, както и поддръжката на Хавана за държавното управление на президента Николас Мадуро във Венецуела.

От руската ера насам Русия е след главните поддръжници на комунистическите управляващи в Куба, отбелязва Агенция Франс Прес.

Европейски Съюз приканва кубинските управляващи да разрешат митингите и да се вслушат в недоволството на народа. Това съобщи посланик номер едно на Европейски Съюз Жозеп Борел, предадоха международните организации.

" Подкрепяме правото на народите да се показват по един кротичък метод и призоваваме управляващите да разрешат тези митинги и да се вслушат в недоволството на протестиращите ", съобщи Борел след съвещание на министрите на външните работи на страните членки на Европейски Съюз.

Същевременно кубинският външен министър Бруно Родригес сподели, че финансирани от Съединени американски щати наемници са разпалили протеста преди митингите през уикенда посредством тактика, показана като акция в обществена медия за филантропична помощ за Куба. " Вчера в Куба нямаше обществен протест, през вчерашния ден в Куба имаше безвластие, безредици, породени от една информационна интервенция, подготвяна от известно време и за която са били употребявани милиони долари ", сподели Бруно Родригес.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР