САЩ продължават натиска към ЕС да започне преговори със Северна

...
САЩ продължават натиска към ЕС да започне преговори със Северна
Коментари Харесай

САЩ: ЕС трябва да спре Русия и Китай, които работят срещу разширяването на ЕС

Съединени американски щати не престават натиска към Европейски Съюз да стартира договаряния със Северна Македония и Албания до края на годината.

“Така Европейски Съюз ще разсее разочарованието на популацията на района от европейските политики и ще спре злонамереното въздействие на Русия и Китай, които работят против разширението на Европейски Съюз в Западните Балкани “, сподели Габриел Ескобар , заместител помощник-държавен секретар на Съединени американски щати по европейските и евразийските въпроси.

На този декор служебният министър председател Стефан Янев за следващ път се разгласи за директен разговор със Скопие. Македонските ръководещи от своя страна споделиха, че са подготвени за диалози. Досега обаче те не подхващат действителни стъпки за осъществяване на българските условия.

“Процесът да стартира неотложно “

По време на чуване пред комисията по външни работи на Камарата на представителите за уговорката на Съединени американски щати в Западните Балкани, Ескобар сподели, че както Северна Македония, по този начин и Албания са приключили сложната работа, която се изисква от тях, и че процесът би трябвало да стартира неотложно.

“Отлагането на процеса, откакто Съветът на министрите на 22 март предложи началото на договарянията, популяризира съмнение в района и рискува да отхвърли очакванията на новите генерации, които желаят бъдеще в Европейски Съюз “, сподели Ескобар, представен от македонския вестник “Независен “.

В края на предходната година България не утвърди преговорната рамка на Северна Македония за Европейски Съюз и спря пътя на Скопие. По-рано тази година обаче излезе информация, че в този момент и някои от богатите страни имат запаси към разширението на Европейски Съюз.

“Дезинформация и атакуване на уязвимите места “

Ескобар сподели, че Москва и Пекин интензивно се опълчват на участието на района в Европейски Съюз.

“Те правят дезинформация и употребяват уязвими места, с цел да отклонят страните от Западните Балкани от техния демократично определен път, като в същото време получават икономическо и политическо наличие в Европа “, сподели Ескобар, представен от българската организация “Фокус “.

Според него Русия употребява силата, която доставя на Европа, като оръжие, с цел да изнудва политици, да подтиква корупцията и да стопира капацитета за развиване.

“Китай също уголемява въздействието си в сериозната инфраструктура и икономическите условия. Не би трябвало да им разрешаваме да съумеят “, безапелационен е той.

Конгресменът Клаудия Тени, съпредседател на Групата за другарство на Конгреса с Република Северна Македония и Македоно-американската общественост, означи, че има 16 решения на Европейския съд по правата на индивида по отношение на нарушавания на правото на събрания на македонското малцинство в България. Тя попита Ескобар какво прави американската администрация, с цел да подсигурява, че България, като член на НАТО, извършва отговорностите си по правата на индивида.

“В основата на нашето партньорство с европейските сътрудници са полезностите, освен общият интерес, само че и общите полезности и всичко, което нарушава тези връзки, е от огромно значение за нас “, сподели Ескобар. По думите му посланикът на Съединени американски щати в София работи за справяне с проблемите с нарушаванията на човешките права в България.

Стефан Янев: Равни права за българите в Северна Македония

На този декор служебният министър председател Стефан Янев разяснява, че София се пробва да има директен разговор със Скопие.

“България би трябвало да бъде в положение да пази и личните си национални ползи. Те са свързани със опазване на положителното съдействие и отношение сред двата народа. На база на Договора за добросъседство е въведен режим на взаимно управление на висящите въпроси сред двете страни. За страдание там нещата не се развиват в най-хубавия сюжет “, съобщи Янев.

“Ръководството на РСМ не бърза да извършва отговорностите си по този контракт и там за заровени нашите искания, тъй като те са свързани не с предишното, а със настоящо време и бъдеще. Свързани са с насаждането на език на ненавист към България и български жители, което в дълготраен проект ще възпита едно потомство македонски жители, които към най-близката си съседка ще имат съмнение и неприятно отношение. Това не можем да го позволим и по тази причина е нашият зов към тях да отстранят този език на ненавист “, уточни той.

“Опитваме се да им покажем, че отношението към предишното е значимо дотолкоз, доколкото да не се подменя историята, да не се унищожават монументи и да не се трансформират надписите по тях. Интересува ни тези македонски жители, които се самоопределят като хора с български генезис, да имат равни права като всички останали македонски жители. Да не бъдат репресирани, потискани и гонени по някакъв метод. Интересите на България са да има положителни отношение със всички жители на РСМ, само че в частност имаме по-специално отношение на тези, които се дефинират като българи – да бъдат равнопоставени и да се усещат удобно в страната, а не да бъдат третирани като жители втора употреба “.

Скопие: Време е и България да покаже предпочитание за разговор

Преди ден обаче държавното управление в Скопие излезе с позиция, в която показва, че с контракта от 1 август 2017 година Северна Македония и България се договориха, че ще попречват провокациите, които не са в полза на двете страни, че няма да влизат в кръг на обиди, обвинявания и тирада на омразата, които не носят нищо положително за никого, а минимум за македонския и българския народ.

“Договорът задължава да се поддържа европейски разговор и да се зачита и ползва изцяло, включвайки главния принцип за невмешателство във вътрешните работи на двете страни. Проявяваме схващане към вътрешнополитическата предизборна обстановка в България и комплицирания избирателен развой, само че считаме, че това не е причина за политически послания за потребности на дадена акция, които излизат от рамката на европейските полезности и правила на почитание и върху които е построен Договорът за другарство, добросъседство и съдействие. Такива тонове не се възприемат като другарски от македонските жители. Ненамесата във вътрешните работи е кардинална позиция и чакаме такова отношение и от съседите “, се споделя в позицията, представена от БГНЕС.

“Оставаме ангажирани с разговор със София и търсене на взаимно задоволително решение на зародилите проблеми. Република Северна Македония сподели оптималната проактивност и политическа воля за изясняване на избрани алтернативи и се ангажира с намирането на отговори на множеството от повдигнатите въпроси. Непрекъснато работим за интензивно осъществяване на контракта “.

" Решенията не са в предишното, те са в бъдещето, а бъдещето изисква разговор, а не монолог за вътрешна приложимост. Когато става дума за държава-членка на Европейски Съюз и страна, която признава, че е изпълнила всички условия за започване на договаряния за участие, разговорът е единственото решение на двустранните въпроси и постигането на взаимно съгласие. Република Северна Македония е подготвена за този разговор. Време е и България да покаже същата подготвеност ".

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР