САЩ призоваха днес Китай да престане да подкопава суверенитета на

...
САЩ призоваха днес Китай да престане да подкопава суверенитета на
Коментари Харесай

САЩ призоваха Китай да престане да подкопава суверенитета на съседите си

САЩ приканиха през днешния ден Китай да престане да " подкопава суверенитета " на съседите си и предизвестиха, че ще влагат доста средства в идните пет години, с цел да запазят военното си предимство в района, съобщи Франс прес.

" Китай може и би трябвало да има връзки на съдействие с останалия район ", съобщи изпълняващият длъжността министър на защитата на Съединени американски щати Патрик Шанахан в Сингапур, където взе участие в годишен конгрес по въпросите на сигурността.

" Но държанието, което подкопава суверенитета на други страни и което посява съмнение към китайските планове, би трябвало да престане ", добави той.

Съединени американски щати укоряват Китай по-специално, че е милитаризирал няколко островчета в Южнокитайско море, върху които искания имат Тайван, Бруней, Малайзия, Филипините и Виетнам.

" Ние няма да пренебрегваме китайското държание ", добави Шанахан. " Когато една страна дава заричане и не го съблюдава, би трябвало да сме недоверчиви. Когато същата тази срана не дава никакво заричане, към този момент в действителност би трябвало да храним съмнение към нея ", добави Шанахан, визирайки обещанията на китайския президент Си Цзинпин през 2015 година пред тогавашния американски президент Барак Обама да не милитализира архипелазите, които в този момент са под контрола на Пекин.

" Съединени американски щати не търсят спорове, само че ние знаем, че притежаването на качества за продобиване на една война е най-хубавото средство за отбягване на споровете ", съобщи Шанахан. Сред другите районни рискове за сигурността той загатна и Северна Корея, която " си остава изключителна опасност и изисква непрекъсната зоркост ".

" Нито една страна не може и не би трябвало да господства в Индийско-Тихоокеанския район ", акцентира Шанахан. " Ние желаеме да се уверим, че нито един съперник няма да може да има вяра, че може да реализира политически цели посредством силата на оръжията ", сподели той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР