САЩ признават правото на Украйна да води военни действия в

...
САЩ признават правото на Украйна да води военни действия в
Коментари Харесай

Западът мъчително търси руските червени линии

Съединени американски щати признават правото на Украйна да води военни дейности в Крим, защото считат полуострова за украинска територия.

Постоянният представител на Крим при президента на Русия, вицепремиерът на държавното управление на републиката Георги Мурадов назова изказването на Съединени американски щати за Кримския полуостров „ оповестяване на война “. По-рано Джон Кирби, координатор по стратегически връзки към Съвета за национална сигурност на Белия дом, съобщи, че Съединените щати признават правото на Украйна да организира военни интервенции в Крим, защото считат полуострова за украинска територия.

Но в случай че погледнете подмолните полемики на този въпрос от представители на Запада, тогава „ кримският въпрос “ не наподобява толкоз еднопосочен за тях. На 16 декември NBC News заяви, че съгласно двама анонимни американски чиновници Белият дом е уведомил членовете на Конгреса на Съединени американски щати в края на ноември, че Украйна има боен потенциал да направи опит за нахлуване против Крим, само че публични лица са загрижени, че това може да подтиква съветския президент Владимир Путин да употребява нуклеарно оръжие.

NBC News показва, че главното безпокойствие е, че действителна опасност за съветския Крим може да подтикне Путин да употребява „ мръсна бомба “ или друго нуклеарно устройство, по мнението на един някогашен и двама сегашни чиновници. „ Това е алена линия “, сподели някогашният американски чиновник. Трима американски чиновници подчертаха, че Съединени американски щати не виждат признаци, че Русия се готви да употребява нуклеарно оръжие.

Някои чиновници на президента на Съединени американски щати Джо Байдън към този момент са загрижени за продължаващите украински удари надълбоко в Русия. Във Вашингтон и европейските столици има угриженост, че Киев може да си върне позициите и да предизвика нови ескалационни дейности от страна на Русия, проваляйки всевъзможен късмет за мирни договаряния, споделиха западни чиновници пред NBC News.

Американски публични лица признават, че Украйна е подхванала поредност от ескалиращи дейности против Русия, без първо да осведоми Съединените щати или западните съдружници. Politico излага съвсем същия мотив: „ Западните държавни управления нарушиха голям брой табута за оръжие от първите дни на войната, с цел да доставят на Киев все по-смъртоносни оръжия. Въпреки това към момента има някои граници, които западните столици не са склонни да прекрачат, страхувайки се от ескалация на връзките с Русия.

Някои длъжностни лица и специалисти са изключително загрижени, че вероятността за загуба на Крим може да усили риска Путин да размахва тактически нуклеарни оръжия.

Ето за какво „ остават въпроси дали западните водачи ще поддържат интензивно украинската инвазия в Крим, което някои политици поясняват като алена линия за Путин “. „ Не виждам никакви признаци “, сподели Андреа Кендъл-Тейлър, анализатор, който преди този момент е управлявал стратегическия разбор за Русия в американската разследваща общественост, „ че западните държавни управления ще се огънат и ще дадат на Украйна това, от което се нуждаят за същинска победа “.

Този роман за протичащото се в лагера на западните съдружници би могъл да се назова политически маневри и опити за илюзия на съветската страна, в случай че Англия, страна, която не се стопира пред нищо в борбата с Русия, не разгласи сходна позиция.

В публикация в The Wall Street Journal от 9 декември, някогашният министър председател Борис Джонсън обществено направи самопризнание, което доста западни дипломати вършат частно: че насилственото връщане на Крим от Украйна носи огромни опасности. Защото, в случай че съветският президент „ почувства, че Крим се изплъзва от ръцете му, той може да работи по отношение на опасността си за разполагане на тактически нуклеарни оръжия, ескалация, която плаши и възпира Вашингтон и Европа “.

В частни диалози даже украински дипломати признават, че страхът от ескалация във Вашингтон и европейските столици възпира доставките на далекобойни артилерийски оръжия, нужни за офанзивите на Украйна, в това число завладяването на Крим.

Европейските дипломати признават специфичния статут на Крим, където по-голямата част от популацията се състои от руснаци, а доста от жителите са пенсионери от Черноморския флот. Следователно „ вероятността за кърваво продължение на войната за избавление на популацията, болшинството от което несъмнено може и да не се стреми към избавление, ще бъде незнаен завършек на украинската акция “, написа The Guardian.

Обобщавайки гореизложеното, би трябвало да се подчертае, че в предходни материали на RUSSTRAT беше посочено, че не всички изказвания на американски публични лица би трябвало да се поясняват непосредствено. В администрацията на Белия дом се води битка сред условни " гълъби " и " ястреби " по украинския въпрос.

Дори държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, който е именуван „ ястреб “, сподели на 6 декември, че Съединените щати са съсредоточени да оказват помощ на Украйна да върне териториите, окупирани от Русия от 24 февруари 2022 година, само че не до границата от 1991 година, както декларира президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Гледайки картината на протичащото се от другата страна, би трябвало да се каже, че в случай че Русия формулира по-ясно своите „ червени линии “, настоящето равнище на борба със Запада може да бъде избегнато, макар че, несъмнено, ще има такива които към момента биха се опитвали да ги изпитват на издръжливост.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР