САЩ предупредиха Германия в понеделник, че не са готови да

САЩ предупредиха Германия в понеделник, че не са готови да ...

САЩ предупреди Германия за Северен поток 2


САЩ предупредиха Германия в понеделник, че не са готови да правят компромиси за проекта за газопровод "Северен поток 2", заявявайки, че ще използват всички възможни средства, за да спрат изграждането му, съобщават германски медии и "Анадолу".

Новата администрация на Вашингтон е "решена да използва всички налични лостове, за да предотврати завършването на Северен поток 2", заяви говорителят на американското посолство в Берлин Джоузеф Джордоно-Шолц пред Der Tagesspiegel.

Берлин се надява администрацията на Байдън да възприеме прагматичен подход към проекта, който ще транспортира руски газ до Европа, тъй като е 95% завършен.

В момента американският президент Джо Байдън е под натиск от Конгреса да заеме по-строга линияза "Северен поток 2". И Байдън, и неговият държавен секретар Антъни Блинкън призоваха за спиране на строителството на газопровода.

"Това е геополитически проект на Русия, който застрашава енергийната сигурност на Европа, както и източните партньори от НАТО", коментираДжордоно-Шолц.

Това решение се споделя "от някои от нашите европейски партньори и дори от някои сериозни гласове в Германия", подчерта той, предупреждавайки за потенциални санкции срещу всяка фирма, участваща в "Северен поток 2".

"Ще продължим да регистрираме всяка организация, която може да участва в санкционирана дейност, и ясно дадохме да се разбере, че всяка компания рискува да бъде наказана за участие в "Северен поток 2", добавиДжордоно-Шолц.
САЩ готвят нови санкции за "Северен поток-2"
САЩ готвят нови санкции за "Северен поток-2"

Решението е на Белия дом

Източник: news.bg