САЩ предоставят на Украйна бронебойни снаряди в пакет от 175 милиона долара

...
Администрацията на Байдън за първи път изпраща на Украйна бронебойни
Коментари Харесай

Администрацията на Байдън за първи път изпраща на Украйна бронебойни боеприпаси като част от оръжейния пакет на стойност 175 милиона долара, който Пентагонът обяви в сряда.

Патроните с обеднен уран са известни като бронебойни боеприпаси, тъй като тяхната висока плътност — почти два пъти по-плътна от оловото — им позволява да проникнат в бронираните танкове и да се запалят при удар, причинявайки допълнителни щети. Обедненият уран е страничен продукт от процеса на обогатяване на уран, използван за производство на ядрени оръжия; това е, което остава след отстраняването на силно радиоактивния уран от рудата.

Има опасения относно въздействието на боеприпасите, откакто САЩ започнаха да ги използват в голям мащаб по време на войната в Персийския залив, въпреки че в повечето случаи Министерството на отбраната и Администрацията по въпросите на ветераните установиха, че ефектите върху здравето са незначителни. Въпреки това има потенциални дългосрочни ефекти върху околната среда, ако уранът попадне в почвата и водата.

по-рано тази година, че САЩ ще предоставят на Украйна противоречиви касетъчни боеприпаси. В този случай администрацията на Байдън каза, че високият процент на използване на боеприпаси в Украйна изисква допълнителни източници на боеприпаси.

През март Обединеното кралство даде на Украйна снаряди с обеднен уран за използване с танкове Challenger. По същия начин ангажиментът на САЩ за снаряди с обеднен уран е предназначен за използване с предварително обещаните 31 танка Abrams, които се очаква да пристигнат в Украйна в началото на есента.

В пакета от 175 милиона долара, обявен в сряда, са включени още боеприпаси за ракетни системи с голям обсег, артилерийски снаряди и комуникационни системи.

Пакетът е 46-ото изтегляне от настоящите запаси на Министерството на отбраната за Украйна от август 2021 г. Остават около 5,7 милиарда долара в предварително разрешени средства за пакети за изтегляне за Украйна, според Министерството на отбраната.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР