САЩ празнува Деня на Независимостта. Това e един от най-важните

...
САЩ празнува Деня на Независимостта. Това e един от най-важните
Коментари Харесай

САЩ празнува Деня на независимостта

САЩ чества Деня на Независимостта. Това e един от най-важните национални празници на страната, като в наши дни той се свързва с всеобщи шествия, паради, фойерверки и … потреблението на огромни количества храна и алкохол.

По време на американската гражданска война се отделят тринадесетте американски колонии от Англия. На 2 юли 1776 година Вторият континентален конгрес гласоподава предлагането на Ричард Хенри Лий за обособяване на щатите от Британската империя.

Два дни по-късно – на 4 юли, стартира разглеждането на декларацията за самостоятелност, чийто главен създател е Томас Джеферсън.

Тогавашният втори президент на щатите Джон Адамс декларира, че вторият ден от юли ще бъде най-запомнящият се миг в историята на Америка. „ Вярвам, че този ден ще бъде честван от идните поколения”, написа Адамс до брачната половинка си Абигейл.

Историците дълго време спорят дали декларацията в действителност е подписана на 4 юли, макар че самите Томас Джеферсън, Джон Адамс и Бенджамин Франклин пишат, че са я подписали на този ден. Някои имат вяра, че тя е призната едвам месец по-късно, на 2 август.

Любопитен факт е, че Адамс и Джеферсън умират в един и същи ден - на 50-тата годишнина от подписването на декларацията. Двамата са надлежно вторият и третият служил президент на Съединени американски щати след Франклин.

По традиция празненствата са обилни. Най-често хората се събират на открити площи, с цел да се насладят на фестивалната атмосфера и да следят грандиозно шоу с фойерверки. Отделно във военните бази се уважава т.н „ привет към съюза” с 50 салюта – по един за всеки щат.

Тази година президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп съобщи, че празникът през 2019 година ще е специфичен. Държавният глава даже изиска присъединяване на съвременни танкове, които да преминат по улиците по време на парада. Освен това ще има и присъединяване от американските Военновъздушни сили.

В обществената мрежа „ Туитър” той акцентира, че желае най-голямата заря в историята на празника. Обикновено най-впечатляващата пиротехника е в Ню Йорк.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР