САЩ поставят в черен списък две китайски фирми заради обвинения в принудителен труд на уйгури

...
Съединените щати санкционираха две китайски фирми заради техните трудови практики,
Коментари Харесай

Съединените щати санкционираха две китайски фирми заради техните трудови практики, обвинявайки компаниите, че са насочени към членове на преследвани групи в Китай, включително уйгурското мюсюлманско малцинство.

В изявление Министерството на вътрешната сигурност на САЩ (DHS) каза, че стоките, произведени от производителя на батерии Camel Group и Chenguang Biotech Group, производител на подправки и екстракти, ще бъдат забранени за влизане в страната от сряда.

Ходът има за цел да „елиминира използването на практики на принудителен труд във веригата на доставки в САЩ“, каза DHS във вторник.

Санкциите също се стремят да „насърчат отговорността за продължаващия геноцид и престъпления срещу човечеството срещу уйгури и други религиозни и етнически малцинствени групи“ в западната китайска провинция Синдзян, каза DHS.

„Ще продължим да работим с всички наши партньори, за да държим стоките, произведени с принудителен труд от Синцзян, извън търговията на САЩ, като същевременно улесняваме потока на законната търговия“, каза министърът на вътрешната сигурност на САЩ Алехандро Майоркас в изявление от вторник.


Объединените нации казаха, че най-малко един милион уйгури са били задържани в така наречените „центрове за борба с екстремизма“ в Синцзян, където правозащитни групи казаха, че отношението на Китай към мюсюлманското малцинство се равнява на геноцид и престъпления срещу човечеството.

Но Пекин отхвърли тези обвинения, заявявайки, че политиката му спрямо уйгурите, както и към други малцинства, е необходима за отблъскване на „екстремизма“.

Отношението на Китай към уйгурите е една от няколкото точки на напрежение между Пекин и Вашингтон, които са изпитали мразовити отношения през последните години.

Президентът на САЩ Джо Байдън и неговият предшественик Доналд Тръмп наложиха поредица от санкции и ограничения срещу китайски компании и правителствени служители заради ситуацията в Синдзян.

През март Байдън също изрази солидарност с уйгурите в послание към мюсюлманите по света, докато празнуваха свещения месец Рамазан.

„Заедно с нашите партньори Съединените щати са солидарни с мюсюлманите, които продължават да се сблъскват с потисничество, включително уйгурите в Китайската народна република“, каза Байдън в изявление тогава.

Президентът на САЩ подписа „Закона за предотвратяване на принудителния труд на уйгурите“ през декември 2021 г.

Законът, който влезе в сила миналата година, забранява стоките, произведени в Синдзян, да бъдат внасяни в САЩ, освен ако няма „ясни и убедителни доказателства“, че не са произведени с принудителен труд.

Министерството за вътрешна сигурност заяви във вторник, че 24 компании са били санкционирани съгласно законодателството до момента.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР