Посланикът на САЩ в Япония нарича китайската забрана за японски морски дарове „икономическа принуда“

...
САЩ. Посланикът в Япония Рам Емануел обвини Китай, че използва
Коментари Харесай

САЩ. Посланикът в Япония Рам Емануел обвини Китай, че използва „икономическа принуда“ срещу Япония чрез забрана на вноса на японски морски дарове в отговор на изпускането на пречистени отпадъчни води от повредената ядрена централа Фукушима в океана, докато Ch...

ByMARI ЯМАГУЧИ Associated Press, 22 септември 2023 г., 10:38 ч. Япония Рам Емануел обвини Китай в петък, че използва „икономическа принуда“ срещу Япония, като забранява вноса на японски морски дарове в отговор на изпускането на пречистени отпадъчни води от повредената ядрена централа Фукушима в океана, докато Китайските лодки продължават да ловят риба край бреговете на Япония.

„Икономическата принуда е най-упоритият и пагубен инструмент в техния икономически инструментариум“, каза Емануел в реч в петък в Токио , наричайки забраната на Япония за морски дарове в Китай най-новият пример.

Китай е най-големият пазар за японски морски дарове и забраната навреди сериозно на японската риболовна индустрия.

„Китай в момента е ангажиран с риболов в икономическите води на Япония, като същевременно са ангажирани с едностранното ембарго върху японската риба“, каза Емануел. Той каза, че намерението на Китай е да изолира Япония.

Япония започна постепенно да изпуска пречистени отпадъчни води от осакатената централа Фукушима в морето на 24 август. Водата се е натрупала при заводът, откакто беше осакатен от масивно земетресение и цунами през 2011 г. Китай незабавно забрани вноса на японски морски дарове, обвинявайки Токио, че изхвърля „замърсена с радиация вода“ в океана.

Международната агенция за атомна енергия заяви, че изпускането, ако се извърши по план, ще има незначително въздействие върху околната среда, морския живот и човешкото здраве.

Емануел публикува четири снимки в X, по-рано наричан Twitter, в петък, които според него показват „китайски кораби, които ловят риба край бреговете на Япония на 15 септември, след ембарго върху морски дарове от Китай от същите води. #Фукушима.”

Емануел е публикувал и други коментари за Китай, които са били тълкувани като критични, включително един от 15 септември за китайския министър на отбраната Ли Шанфу, който не се е появявал публично от седмици, спекулирайки, че може да е поставен под домашен арест.

На 8 август Емануел публикува, че съставът на кабинета на китайския президент Си Дзинпин е „наподобяващ романа на Агата Кристис „И тогава ги нямаше“, отбелязвайки изчезването на Ли, външния министър Цин Ган и командирите на китайските ракетни сили.

Четири дни по-късно той обвини Китай, че използва AI, за да разпространява фалшиви твърдения, че американските „метеорологични оръжия“ са причинили горските пожари в Мауи и че американската армия е въвела COVID-19 в Китай.

„Мисля, че можете да имате зряла връзка, да имате диалог, разговор, но когато някой е в засада... Мисля, че най-важното нещо, което трябва да направите, е да можете да имате истина и да наричате дезинформацията дезинформация, ”, каза той в петък.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР