САЩ планират да разположат ядрени оръжия във Великобритания за първи

...
САЩ планират да разположат ядрени оръжия във Великобритания за първи
Коментари Харесай

САЩ с планове за разполагане на ядрени оръжия във Великобритания заради заплахата от Русия

Съединени американски щати възнамеряват да разположат нуклеарни оръжия във Англия за първи път от 15 години насам на фона на възходящата опасност от страна на Русия, сочи отчет. Гравитационни бомби B61-12 с мощ до 50 килотона, което е над три пъти повече от мощността на атомните бомби, хвърлени върху Хирошима през 1945 година, ще бъдат ситуирани в RAF Lakenheath в Съфолк, оповестява в. " Дейли Телеграф ".

Преди това Съединени американски щати имаха нуклеарни ракети в RAF Lakenheath и ги отстраниха през 2008 година, откакто опасността от Студената война от страна на Москва отпадна. Документи на Пентагона, с които вестникът се е срещнал, разкриват контракти за публични поръчки за ново оборудване в авиобазата.

Говорител на Министерството на защитата на Англия съобщи: " Дългогодишната политика на Обединеното кралство и на НАТО е нито да се удостоверява, нито да се отхвърля съществуването на нуклеарни оръжия на обещано място. " Неотдавна високопоставени лица от двете страни на Атлантическия океан приканиха Обединеното кралство да бъде квалифицирано при положение на евентуална война сред силите на НАТО и Русия. По-рано тази седмица военачалник сър Патрик Сандърс, оттеглящ се началник на английската войска, съобщи, че нейните 74 000 военни би трябвало да бъдат подсилени с най-малко 45 000 резервисти и жители, с цел да бъдат по-добре готови за възможен спор.

От " Даунинг стрийт " изключват опцията за въвеждане на наборна военна работа, като декларират, че тя ще остане доброволна.

Карлос Дел Торо, секретарят на военноморските сили на Съединени американски щати, прикани Обединеното кралство да " преоцени " размера на въоръжените си сили поради " съществуващите през днешния ден закани ". " Даунинг стрийт " отбрани разноските на английското държавно управление за защита, като съобщи, че Англия е била " желан сътрудник " на Вашингтон в ударите му против бунтовниците хуси в Червено море поради " военната си мощ ", напомня в. " Гардиън ".

Русия съобщи, че в случай че Съединени американски щати разположат оръжия във Англия, те ще го преглеждат като " ескалация " и ще бъдат подхванати " обезщетителни контрамерки ". Говорителят на съветското външно министерство Мария Захарова съобщи: " Ако тази стъпка в миналото бъде направена, ние ще я преглеждаме като ескалация, която ще води нещата в посока, която е изцяло противоположна на решаването на неотложния въпрос за евакуиране на всички нуклеарни оръжия от европейските страни. Тази процедура и нейното развиване ни принуждават да предприемем обезщетителни контрамерки, предопределени за надеждна отбрана на ползите на сигурността на нашата страна и нейните съдружници. "

Понастоящем Съединени американски щати разполагат с бойни глави, ситуирани в цяла Европа - в Белгия, Германия, Италия, Нидерландия и Турция, в границите на съглашение с НАТО.



 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР