САЩ оценяват като незаконен ареста на бившия премиер и лидер

...
САЩ оценяват като незаконен ареста на бившия премиер и лидер
Коментари Харесай

САЩ с тежък удар срещу Кирил Петков: Арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова са незаконни

САЩ правят оценка като противозаконен ареста на някогашния министър председател и водач на опозицията Бойко Борисов, на някогашния министър на финансите Владислав Горанов и на пиара Севдалина Арнаудова.

 

Това излиза наяве от новия годишен отчет на Държавния департамент на Съединени американски щати за съблюдаване на човешките права.

 

Тримата бяха арестувани предходната година за 24 часа, когато на власт беше държавното управление на Кирил Петков и вътрешен министър беше Бойко Рашков. Арестите бяха извършени по експлицитното разпореждане на премиера Петков, а полицейската интервенция се ръководеше от вътрешния министър Рашков. Арестите бяха стимулирани със сигнал за изнудване от избягалия в Дубай предприемач Божков. До момента няма повдигнати обвинявания, няма и доказателства за осъществено закононарушение. Съдът разгласи арестите за противозаконни, което Съединени американски щати акцентират. В деня на арестите министър председателят Кирил Петков се беше похвалил пред съдружните си сътрудници с есемес: " Аз арестувах Борисов ".

 

Докладът на Държавния департамент, публикуван евентуално не инцидентно в разгара на предизборната битка, е тежък удар върху “Продължаваме смяната ” и нейните водачи Кирил Петков, Асен Василев и Бойко Рашков, които по време на ръководството си си разрешиха нарушение на законите, използване на принуда против политическите съперници и тъпчене на конституционните правила в България.

 

С съответното визиране на задържането на Борисов като пример за “незаконен арест ” Съединени американски щати подсказват на българското общество, че към този момент нямат доверие в провалените управници на Политическа партия. Нещо повече - регистрират техния неуспех и като демократи.

 

В отчета, който бе показан в понеделник и се отнася за предходната година, Съединени американски щати подлагат на унищожителна рецензия дейностите на държавното управление на Кирил Петков за несправяне с корупцията и неспазването на човешките права. Така на процедура Съединени американски щати акцентират, че “Промяната ”, пристигнала на власт  с заричане за битка с корупцията и бистрота в ръководството, е излъгала своите гласоподаватели. 

 

Сред отбелязаните значителни проблеми на страната по време на ръководството на Кирил Петков са посочени образци на „ грубо “ отношение към групи като задържани, мигранти и деца в институции.

Посочват се още произволни арести, „ съществени проблеми “ с независимостта на правосъдната система, „ съществено “ равнище на корупция и закононарушения против малцинства в това число етнически и от полово естество.  

 

Тежки рецензии има и във връзка с медийната независимост у нас по време на държавното управление на Промяната.

 

Заключението на американското външно министерство е, че изискванията в страната не престават да въздействат отрицателно на медийния плурализъм. Цитирани са също изводи, които констатират високо равнище на политическо и икономическо въздействие върху медиите в композиция с високи равнища на централизация на благосъстоятелност.

Посочват се и притеснения за независимостта на публичните медии и „ незадоволителна публицистична самостоятелност при всички типове медии. “ 

Като проблеми са маркирани и достъпът на малцинства в медиите и дела за клюка против публицисти, които разгласяват публикации с обвинявания в корупция.  

 

В отчета са показани и случаи на антисемитизъм, като се добавя, че „ антисемитска реторика продължава да се появява постоянно по обществените мрежи и под формата на мнения под медийни публикации онлайн. “ Oт друга страна, се отбелязва, че националистически партии, включително " Възраждане " постоянно упрекват бранители на човешките права в измяна.    

 

По отношение на расовите малцинства се акцентира, че дискриминирането може да бъде осъдена със „ скромна санкция “ като законите в тази сфера не се ползват дейно.  

Докладите на Държавния департамент за положението и зачитането на човешките права и правата на работещите в 198 страни и територии се основават поради условие по закон и се показват в американския Конгрес.  

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР