САЩ откриха посолство на Соломоновите острови, съобщи американският държавен секретар

...
САЩ откриха посолство на Соломоновите острови, съобщи американският държавен секретар
Коментари Харесай

САЩ откриха посолство на Соломоновите острови


Съединени американски щати откриха посолство на Соломоновите острови, заяви американският държавен секретар Антъни Блинкън, представен от Ройтерс, съобщи Българска телеграфна агенция.

Откриването на дипломатическата задача в Хониара " символизира възобновяването на нашите връзки и акцентира силата на уговорката ни към двустранните ни контакти, народа на Соломоновите острови и партньорството ни в Индийско-Тихоокеанския район ", съобщи Блинкън.

Първоначално дипломатическата задача ще бъде дребна и ще включва шарже д'афер (изпълняващ длъжността посланик), няколко чиновници на Държавния департамент и локални чиновници,.

Съединени американски щати закриха предходното си посолство в Хониара през 1993 година като част от съкращаването на дипломатическите постове след края на Студената война.

Амбициозните дейности на Китай в района обаче подтикнаха Съединени американски щати да усилят уговорките си там по редица способи: те подаряват на ваксини против ковид, връщат доброволци от Корпуса на мира в някои островни страни и влагат в планове в региона на горското стопанство и туризма.

Американското посолство на Соломоновите острови възобновява активността си в миг, в който наподобява, че новият министър председател на Фиджи Ситивени Рабука преоценява някои аспекти на съдействието си с Пекин.  Миналата седмица Рабука съобщи, че има намерение да приключи съглашение с Китай за образование и продан на служители на реда.

В началото на предходната година американският Държавен департамент осведоми депутатите за възходящото въздействие на Китай в района и дефинира възобновяването на работата на американското посолство на Соломоновите острови като приоритет.

Оттогава насам Хониара и Пекин подписаха съглашение в областта на сигурността, което породи опасения от усилване на военната мощност на Китай в района. Вашингтон противодейства на този ход, като изпрати в островната страна няколко делегации на високо ниво.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР