САЩ отказва полските МиГ-29, които Варшава иска да предостави на

...
САЩ отказва полските МиГ-29, които Варшава иска да предостави на
Коментари Харесай

САЩ отказаха полските МиГ-29 да бъдат използвани в Украйна: Това е несъстоятелно!

САЩ отхвърля полските МиГ-29, които Варшава желае да даде на Украйна в отговор на настояването на Киев европейските страни да дават самолети, които да й оказват помощ да се бори с съветската инвазия.

Зам.-държавният секретар на Съединени американски щати Викрория Нюланд разгласи, че полското предложение не е съветвано с Вашингтон, а през днешния ден сутринта представителят на Пентагона Джон Кърби добави, че то " не е състоятелно ".

Кърби съобщи, че вероятността самолетите да изхвърчат от база на Съединени американски щати и НАТО в Германия " с цел да летят във въздушно пространство, което се оспорва с Русия над Украйна, поражда съществени опасения за целия алианс НАТО "

Припомняме - властта във Варшава предложи всичките полски изтребители МиГ-29 да бъдат предоставени гратис на Съединени американски щати. Това е било решено късно нощес след съвещания сред президента и държавното управление на Полша. Бойните самолети незабавно щели бъдат превозени в американската военна база " Рамщайн " в Германия, след което най-вероятно ще бъдат предоставени на Украйна. Изпращането им към украинската войска от " Рамщайн " официално ще освободи Полша от отговорност и не би трябвало да сътвори юридически предлог за Русия и/или Беларус да я третират като вражеска страна, намесила се директно в спора.

Тази заран обаче представителят на Пентагона Джон Кърби съобщи, че това предложение " не е състоятелно ".

През последните дни от Генералния щаб на съветската войска заплашиха, че ще одобряват потреблението на непознати летища за военни интервенции против нейните сили като неприятелски акт и включване в спора.

В същото време Полша желае Съединени американски щати да се ангажират да дават в подмяна употребявани натовски изтребители с аналогични оперативни качества, се споделя в формалното изказване полските управляващи. Правителството на страната приканва и всички други съдружници в НАТО, които разполагат с МиГ-29, да постъпят по същия метод. Това са България, Словакия и вероятно Унгария.

Няколко часа след решението на Варшава обаче зам.-държавният секретар на Съединени американски щати Виктория Нюланд изненадващо разгласи по време на чуване в сенатската комисия по интернационалните връзки, че решението на Полша да подари изтребителите " не е авансово съветвано с нас, доколкото знам ".

" Очаквам с неспокойствие това чуване да завърши, с цел да се върна на бюрото си и да видя по какъв начин ще отговорим на това тяхно предложение да ни дадат самолетите ", прибавя Нюланд пред щатските парламентаристи.

Още на сутринта от Вашингтон продължиха да идват сигнали, че полската скица за подсилването на украинските военно-въздушни сили, като щатската военна база " Рамщайн " се употребява за директен пункт, най-вероятно няма да сработи.

Говорителят на американското военно министерство Джон Кърби е оповестил пред публицисти, че вероятността изтребители да излетят от военно летище, което е на Съединени американски щати и НАТО, а по-късно да навлязат " във въздушно пространство, контролът над което е оспорван от Русия и Украйна, поражда съществени терзания за НАТО като цяло ".

" Ще продължим да се консултираме с Полша и другите ни съдружници в НАТО за този въпрос и сложните логистични провокации, които той основава. Но не имаме вяра, че предлагането на Полша е състоятелно ", обобщава прессекретарят на Пентагона.

Най-вероятно още през днешния ден въпросът с полските МиГ-29 още веднъж ще бъде коментиран на още по-високо равнище - от американските законодатели в Конгреса и Сената, както и Белия дом и самия президент Байдън. Искането за даване на остарели руски самолети, които украинските бойни водачи могат да ръководят, идва още веднъж и още веднъж от президента Зеленски като опция на отхвърли на Съединени американски щати и Запада да открият " зона, неразрешена за полети " над Украйна. Последното обаче съвсем несъмнено би въвлякло НАТО непосредствено в спора и войната би се разраснала на територията на цяла Европа, Канада и Съединени американски щати.

В момента Полша би трябвало да има най-малко 23 изтребителя МиГ-29, като част от тях са осъвременени по стандартите на НАТО. В рамките на алианса този вид бойни самолети се употребяват още от България и Словакия, а Унгария би трябвало да поддържа 23 машини на склад, за които през последните години се търсеше покупател. Не е ясно обаче какъв брой от всичките тези самолети са минали междуремонтно обслужване и сега действително са годни за бойно потребление. За българските военно-въздушни сили (ВВС) се счита, че поддържат не повече от 6-7 машини в оперативна подготвеност.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР