САЩ отказа на Украйна ракети с дълъг обсег, ЕС с

...
САЩ отказа на Украйна ракети с дълъг обсег, ЕС с
Коментари Харесай

САЩ отказаха на Украйна ракети с дълъг обсег, ЕС с компромисно петролно ембарго

САЩ отхвърли на Украйна ракети с дълъг обхват, Европейски Съюз с компромисно петролно ембарго, Нидерландия остава без газ: Агенция БГНЕС показва резюме на акцентите от събитията в Украйна през миналото денонощие.

- Руските сили напредват в Севернодонецк -

Руските сили се доближават по-близо до центъра на източния украински град Северодонецк, който е бомбардиран от седмици в борбата за индустриалния център на Украйна. " Руснаците настъпват в Северодонецк. Боевете не престават. Ситуацията е доста сложна ", заяви губернаторът на Луганск Сергей Гайдай в Telegram. Северодонецк е най-източният град, който към момента е под украински надзор. Превземането му ще даде на Русия в действителност надзор над Луганск, един от двата източни района, които съставляват стремежи Донбас.

- Европейски Съюз предлага компромисно петролно ембарго -

Лидерите на Европейски Съюз се събраха в Брюксел с вярата да убедят унгарския министър председател Виктор Орбан да одобри редактираното петролно ембарго против Русия като част от шестия пакет от наказания против Москва, на който Будапеща наложи несъгласие. Унгария, която внася 65 % от потреблението на нефт от Русия през тръбопровода " Дружба ", изиска изключване от възбраната за импорт. Членовете на Европейски Съюз предложиха да изключат газопровода " Дружба " от ембаргото " към този момент " и да постановат наказания единствено върху петрола, доставян до Европейски Съюз с танкери. Орбан дефинира това като " положително решение ", само че търси спомагателни гаранции за енергийните доставки на страната си.

- Убит френски публицист -

32-годишен френски ефирен публицист бе погубен, до момента в който отразява евакуацията на цивилни край Северодонецк за новинарския канал BFM. Фредерик Леклерк-Имхоф е осмият публицист, погубен по време на служебните си отговорности, сочат данни на неправителствената организация " Репортери без граници " и AFP. Журналистът е бил погубен от шрапнел, до момента в който рейсът, с който пътувал - част от филантропичен кулоар, е бил обстрелян. Негов сътрудник е ранен.

- Съединени американски щати няма да праща на Украйна ракети с отдалечен обхват -

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели, че няма да изпрати в Украйна ракетни системи, които биха могли да поразят цели на територията на Русия, макар незабавните претенции от Киев за точно такива оръжия. „ Няма да изпращаме в Украйна ракетни системи, които могат да нанесат удар в Русия “, сподели Байдън. Киев изиска от Съединените щати ракетни установки с обхват до 300 километра.
Катрин Колона и Зеленски
- Първо френско министерско посещаване -

Париж е подготвен да усили военната си помощ за Украйна. Това съобщи новият външен министър на Франция Катрин Колона при визитата си в Киев.

Колона е първият френски министър, посетил Украйна след съветската инвазия. Повечето огромни западни страни към този момент изпратиха своите висши дипломати. Колона има задачата да успокои украинския президент Владимир Зеленски, който упрекна френския си сътрудник Еманюел Макрон, че притиска Украйна да предложи териториални отстъпки на Русия в подмяна на мир.

- Газпром се готви да понижи холандските доставки -

Холандската енергийна компания GasTerra заяви, че Русия ще спре газа за страната поради отхвърли й да заплаща в рубли, което е основно искане на Кремъл от началото на нашествието. Очаква се Русия да врътне кранчето на Нидерландия на 31 май. Газпром към този момент спря газа за Полша и България поради отхвърли им да заплащат в рубли. Датската енергийна компания Orsted предизвести, че Русия може да понижи доставките на газ и за Дания, откакто тя също отхвърли да заплати в рубли.

- Netflix напуща Русия -

Руснаците губят достъп до стрийминг колоса Netflix, който е последната западна компания, която се изтегля от страната поради войната в Украйна.

- Трофеят на Евровизия бе продаден на търг, парите - за армията -

Украинският оркестър Калуш, който завоюва състезанието за ария на Евровизия тази година, продаде на търг трофея си във Фейсбук, с цел да събере средства за украинската войска. Трофеят - огромен бистър микрофон с логото на песенния конкурс - завоюва 835 000 евро след наддаване, извоювано от украинската компания за биткойни WhiteBIT. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР