САЩ осъдиха в понеделник антисемитския бунт на летище в руския

...
САЩ осъдиха в понеделник антисемитския бунт на летище в руския
Коментари Харесай

САЩ осъждат бунтовете в Дагестан и определят руските твърдения за украинско участие като абсурдни

САЩ осъдиха в понеделник антисемитския протест на летище в съветския мюсюлмански район Дагестан, при който навалица нахлу на летището и заплаши аероплан, идващ от Тел Авив.

Това се случи в неделя, 29 октомври, когато десетки протестиращи, ядосани от обстановката към актуалната война сред Израел и бойците на Хамас, в град Махачкала. Много от тях скандираха " Аллах акбар " (Бог е велик), до момента в който нахлуваха на пистата.

Впоследствие бяха изпратени служители на реда за битка с безредиците и подкрепления, в това число елементи на Националната армия, с цел да " обезпечат сигурността " на идващите пасажери, съгласно телеграмния канал База. Информационната организация РИА Новости заяви, че на летището над 60 души.

Над 20 души са били ранени, като 10 от тях са отведени в болница. Според База измежду жертвите има шестима служители на реда. Не е ясно дали в самолета, дошъл от Тел Авив, е имало израелски жители и дали измежду ранените има пасажери.

Говорителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Матю Милър сподели в понеделник, че Вашингтон осъжда случая, като добави, че щурмуването на летището " наподобява на разгром " във видеозаписите на случая, които е гледал.

" Призоваваме съветските управляващи обществено да осъдят тези насилствени митинги, да потърсят отговорност на всички забъркани и да подсигуряват сигурността на израелците и евреите в Русия ", сподели Милър.

Ръководителят на Федерацията на еврейските общности в Русия, равинът Александър Борода , сподели, че случаят " подкопава главните устои на нашата мултикултурна и мултинационална страна ".

" Събитията от 29 октомври на летището в Махачкала, както и предходните произшествия... ясно демонстрират, че спорът в Близкия изток към този момент е засегнал живота на хората в Русия и че антиизраелските настроения към този момент са се трансформирали в открита експанзия даже към съветските евреи ", добави Борода.

Споменатите от него произшествия включват хипотетичен палеж на строящ се еврейски център в град Налчик и известия, че тълпи са се събрали пред два хотела в дагестанския град Хасавюрт с искане " бежанците от Израел " да изоставен пространствата.

Летището възобнови работа в понеделник, като полетите от Израел бяха краткотрайно пренасочени към други градове в Русия. Следственият комитет заяви, че е направил обиски в жилищата на някои от участниците в размириците.

Антиеврейски митинги избухнаха в няколко града в района вследствие на войната на Израел с паравоенната палестинска формация Хамас, която ръководи Ивицата Газа и е оповестена за терористична от Съединени американски щати и Европейския съюз.

Израелското външно министерство изиска от Русия да отбрани израелците и евреите и да задържи всеки, който ги заплашва. " Израел чака от съветските управляващи да защитят всички израелски жители и всички евреи и да работят уверено против бунтовниците и против подстрекаването към принуждение против евреите и израелците ", се споделя в изказването.

Според Кремъл е имало " външна интервенция " при размириците. Без да покаже доказателства, Москва упрекна Украйна в присъединяване. Киев отхвърли обвиняването, като сподели, че съветското външно министерство се пробва да " трансферира отговорността от болен на здрав човек ". Говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко добави във Facebook, че събитията в Махачкала " отразяват надълбоко вкоренения антисемитизъм на съветския хайлайф и общество ".

Съединени американски щати също отхвърлиха съветското обвиняване за украинско присъединяване. " Видях мненията им за виновност на Украйна. Те са неуместни ", сподели още Милър.

Късно в неделя видеоклипове и фотоси от мястото на събитието, оповестени от RFE/RL, демонстрираха, че протестиращите са нахлули на пистата в Махачкала, пробвайки се да обхванат до идващия аероплан.

Някои медии настояват, че тълпата се е събрала на летището, откакто в канал в Телеграм е било обявено, че в самолета ще има " неканени посетители " и че те би трябвало да бъдат посрещнати по " учтив метод " и принудени да отидат другаде.

Местен новинарски канал в Телеграм заяви, че протестиращите се пробват да ревизират самоличността на идващите пасажери, като се стремят да попречат на евреите да изоставен летището, в това число да претърсят полицейски коли.

От Министерството на вътрешните работи в Русия оповестиха, че " на фона на обстановката в Махачкала ще бъде открита самоличността на всички, които вземат участие в безредиците, защото на летището работи видеонаблюдение ".

" Препоръчваме на всички лица, които са нарушили оперативните процедури на [летището], да прекратят противозаконните си дейности и да не пречат на работата на чиновниците на летището ", се споделя в изказване в Телеграм.

" За всеки от нас не е елементарно да стои и да гледа нечовешкото кръвопролитие на цивилно население - палестинския народ ", се споделя в изказването на държавното управление. " Все отново призоваваме жителите на републиката да не се поддават на провокациите на деструктивни групировки и да не основават суматоха в обществото. "

През уикенда и в други градове на Северен Кавказ се организираха антисемитски манифестации, протестиращи против военната акция на Израел.

В събота, 28 октомври, в Черкеск, столицата на Карачаево-Черкезката област, се организира протест с искане да не се позволяват поданици на Израел. Ден по-късно жителите на град Дербент в Дагестан стачкуват след подправени известия за заселване на бежанци от Израел в локални хотели.

Конфликтът в Близкия изток избухна, откакто на 7 октомври бойци на Хамас, убиха над хиляда души и взеха повече от 200 заложници. Израел отвърна на удара с против Ивицата Газа, която докара до гибелта на към 8000 души и разрушаването на огромна част от град Газа.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР