Докато САЩ предупреждават Северна Корея да не дава на Русия оръжия за Украйна, какво може да получи Ким Чен Ун в замяна?

...
САЩ официални лица издадоха многократни предупреждения тази седмица относно перспективата
Коментари Харесай

САЩ официални лица издадоха многократни предупреждения тази седмица относно перспективата изолираният тоталитарен режим на Северна Корея да се съгласи да достави на Русия боеприпаси и оръжия за нейната продължаваща инвазия в Украйна. Но поне един от най-близките съюзници на Америка в Азия е също толкова загрижен какво може да получи Ким Чен Ун в замяна.

CBS News разговаря в сряда с високопоставен южнокорейски служител относно съобщението на администрацията на Байдън преди три дни, че Ким очаква да се срещне с Владимир Путин в Русия през следващите седмици, за да обсъдят потенциално военно сътрудничество.

Длъжностното лице каза, че Сеул е загрижен, че режимът на Ким може да търси ядрени подводници и сателитна технология от Русия, в допълнение към сътрудничество в областта на конвенционалните боеприпаси и ракетната технология. Служителят каза, че ако двустранните връзки на Русия и Северна Корея се разширят до това ниво, това ще подчертае способността на Ким да заплашва не само близките азиатски съюзници на Америка в Южна Корея и Япония, но и целия свят. Ню Йорк Таймс за първи път съобщи, че Северна Корея търси ядрени подводници и сателитна технология.

Забележките на администрацията на Байдън и американски военни досега се фокусираха върху това какво може да спечели Русия от задълбочаването на връзките с Пхенян, както Москва се опитва за да възвърне инерцията месеци на украинска контраофанзива, която, макар и да се развива със скоростта на охлюв, продължава да постига ограничени печалби.

Ким Чен Ун приветства посланиците на Русия, Китай и показва своите ракети 

Вашингтон и неговите партньори в Украйна и Европа ще сподели загрижеността си, че нов тръбопровод от оръжия за попълване на запасите на Путин може да позволи на Русия да излезе от това, което до голяма степен се превърна в безизходица по голяма част от фронтовата линия в Украйна.

Но в Азия има страх, че по-близо връзките между режима на Ким и добре установената ядрена сила, каквато е Русия, биха могли да дестабилизират цяла друга част от земното кълбо.

Без да назовава конкретно Русия, южнокорейският президент Юн Сук Йол каза на колегите си лидери от блока на АСЕАН в сряда, че всеки „опит за военно сътрудничество със Северна Корея, който вреди на международния мир, трябва незабавно да бъде спрян.“

Говорейки пред Асошиейтед прес на срещата на върха на АСЕАН в сряда в Индонезия, вицепрезидентът на САЩ Камала Харис каза по-близки отношения между Северна Корея и Русия алиансът би бил „непрепоръчителен“.

„Агресивните, непровокирани действия на Русия в Украйна доведоха до ситуация, в която аурата и митът за руската армия вече са разсеяни“, каза Харис, намеквайки за Москва неуспешен опит за сваляне на правителството на Украйна и логистичните предизвикателства, пред които е изправена нейната инвазия.

Ако някаква реципрочна сделка за предоставяне на оръжия бъде договорена от Ким и Путин — и двамата водят страни, които вече са напрегнати под тежестта на международни санкции — това би било в пряко противоречие с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, забраняващи на Северна Корея да купува или продава оръжейни технологии. Южнокорейският служител каза пред CBS News, че това трябва да е проблем за целия свят, а не само за Азия.

Северна Корея извърши серия от ракетни тестове тази година, подклаждайки напрежение в региона и предизвиквайки рутинни осъждания от САЩ и техните съюзници, тъй като изстрелванията нарушават санкциите на ООН. Страната разполага с ракети, способни да поразяват цели в Южна Корея и Япония с ядрени бойни глави, и демонстрира способност да достигне континенталната част на САЩ с по-големите си междуконтинентални балистични ракети, но все още не се смята, че Северна Корея разполага с достатъчно напреднали ракети, за да достави ядрена бойна глава толкова далеч, колкото САЩ

Северна Корея и Русия отхвърлиха докладите за текущи преговори за оръжия и, попитан във вторник относно твърденията на американски официални лица за предстояща среща Ким-Путин, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза направо, че Русия "няма какво да каже по този въпрос."

Руският началник на отбраната Сергей Шойгу каза в понеделник обаче, че Москва може да планира съвместни военни учения със Северна Корея. Американски служители казаха, че наблюдават потенциала за подобни учения. Пекин и Москва вече провеждат съвместни учения. За американските служители не е ясно дали Пекин е съгласен с потенциала на неговата клиентска държава Северна Корея да получи такава напреднала технологична подкрепа от Русия.

„Защо не? Те са наши съседи“, каза той според Руската държавна информационна агенция ТАСС.

– Памела Фалк от CBS News от ООН допринесе за този доклад.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР