САЩ одобри забележителна сделка за противоракетна отбрана между Израел и Германия

...
Съединените щати дадоха зелена светлина за продажбата на израелската система
Коментари Харесай

Съединените щати дадоха зелена светлина за продажбата на израелската система за противоракетна отбрана Arrow 3 на Германия на стойност 3,5 млрд. долара, съобщи израелското министерство на отбраната.

Министерството каза в изявление в четвъртък, че висши служители от министерствата на отбраната на Израел и Германия ще подпишат писмо за ангажимент към сделката с предварително плащане от 600 милиона долара.

„С изключителните си способности за прихващане на далечни разстояния, работещи на големи височини над атмосферата, [Arow 3] стои като най-добрият прехващач от този вид“, се казва в съобщението за разработената от САЩ и Израел ракетна система.

>

Израелският министър на отбраната Йоав Галант беше цитиран в изявлението да нарече споразумението „най-голямото в историята на Израел“, добавяйки, че то ще „допринесе за изграждането на силите и икономиката на Израел“.

Председателят на комисията по отбрана на германския Бундестаг Мари-Агнес Щрак-Цимерман каза, че е „облекчена“ от одобрението на сделката от САЩ.

Системата Arrow 3 „ще заработи до края на 2025 г. и по наша инициатива ще стане част от европейска система за противовъздушна отбрана“, каза тя пред информационната агенция Deutsche Presse-Agentur dpa.

„Това, което я прави специална, е, че това е първата антибалистична система, която може да се използва и в стратосферата, т.е. на надморска височина от 100 км [60 мили]“, каза Щрак-Цимерман. „В бъдеще това ще помогне за защитата на Германия и съседните ни страни от въздушни удари.“

Комисиите по бюджет и отбрана на Бундестага гласуваха в подкрепа на покупката през юни.

Недостиг на системи за противовъздушна отбрана

САЩ са партньор в проекта Arrow, който е разработен съвместно от Израелската организация за противоракетна отбрана и Агенцията за противоракетна отбрана на САЩ.

Войната в Украйна разкри недостига на наземни системи за противовъздушна отбрана, като единиците Patriot на Raytheon или по-скоро разработената IRIS-T, в много западни нации.

Докато системите Patriot и IRIS-T покриват средния слой на противовъздушната отбрана, системата Arrow 3 – произведена от Israel Aerospace Industries и Boeing Co – предлага защита за по-високия слой.

С помощта на отделяща се бойна глава, която се сблъсква с целта, тя е проектирана да прихваща балистични ракети извън земната атмосфера, височина, позволяваща безопасното разпръскване на всякакви неконвенционални бойни глави.

Израелското армейско радио съобщи, че церемонията по подписването с Германия на продажбата на Arrow 3 се очаква през ноември.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР