САЩ обявиха снощи серия от нови санкции срещу Венецуела, Куба

...
САЩ обявиха снощи серия от нови санкции срещу Венецуела, Куба
Коментари Харесай

САЩ санкционираха Венецуела, Куба и Никарагуа и обявиха доктрината "Монро" за "жива и здрава"

САЩ оповестиха нощес серия от нови наказания против Венецуела, Куба и Никарагуа, засилвайки натиска върху по този начин наречената " тройка на тиранията " в Латинска Америка, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Новите ограничаващи ограничения бяха в детайли изложени от съветника на американския президент по националната сигурност Джон Болтън в програмна тирада в Маями, Флорида, в която той насочи остро предизвестие и към " външни играчи ", в това число Русия, да не се месят в американската сфера на ползи в района. " Администрацията на Тръмп с горделивост афишира новите ограничения, които имат за цел да отстранят тежките последици от политиката, провеждана от администрацията на (бившия президент) Обама, - сподели Болтън, представен от ТАСС. - Ние имаме намерение да действаме един до друг с патриотите от района и да поправяме позволените по-рано неточности. "

Куба - опция за наказания против непознати компании

Той уточни, че Съединени американски щати вкарват ограничавания върху пътуванията за Куба за тези американци, които нямат родственици там. Според него това ще спомогне " да не попадат американски долари в ръцете на кубинския режим, на неговите военни и спецслужбите, които управляват туристическата промишленост " на острова. Същевременно още веднъж се вкарват ограничавания върху размера на паричните преводи за Куба, които бяха анулирани от администрацията на Обама. Сега околните и роднините на островитяните, живеещи в Съединени американски щати, ще могат да изпращат по 1000 $ на човек на тримесечие.

Болтън означи, че Съединени американски щати уголемяват своя санкционен лист, в който влизат организации, свързани с управляващите в Куба. Забраняват се директни финансови транзакции с присъединяване на компании, свързани с кубинските въоръжени сили, с разузнаването, със службите за сигурност и техните сътрудници. Сред новите организации в листата е кубинската държавна самолетна компания " Аерогавиота ".

Той добави също, че администрацията на Тръмп приключва потреблението на тайните канали за връзка с кубинските управляващи, които бяха открити при Обама. " Администрацията на Обама използваше неофициални секретни канали за връзка с Куба и дори им даде американско информационно съоръжение със предпазен достъп. Това бяха авангардни средства, които в нормални случаи са предопределени единствено за най-надеждни съдружници. Мога да кажа, че при президента Тръмп секретни канали за връзка с диктатурата в Хавана към този момент няма. Ние си върнахме назад това скъпо съоръжение ", акцентира Болтън.

Съветникът означи, че Съединени американски щати ще отхвърлят визи на лица, причастни към национализацията на собствеността на американски жители в Куба или уличени в нейното предаване и превозване. Американците, изгубили по този метод собствеността си в Куба след революцията там през 1959 година, в този момент ще могат да си я желаят назад посредством съд с искове против физически и юридически лица, които сега управляват национализираната благосъстоятелност в Куба.

Това ще разреши на американски жители да съдят задгранични компании, разрастващи бизнес в Съединени американски щати и вложили в тази благосъстоятелност на острова. Така в действителност се възвръща действието на така наречен закон на Хелмс-Бъртън от 1996 година, което постоянно бе замразявано от Вашингтон заради опасения, че такива правосъдни процеси ще влошат връзките със съдружниците и ще наводнят съдилищата с искове.

Европейският съюз и Канада през вчерашния ден незабавно стачкуваха против този ход на Вашингтон, като споделиха, че екстериториалното използване на едностранни ограничаващи ограничения опонира на интернационалното право. Говорител на Европейската комисия изрази мощна паника от желанието на американското държавно управление да позволи завеждането на искове в съдилища в Съединените щати против задгранични компании, занимаващи се с бизнес в Куба и контролиращи имущество, което в предишното е било иззето от частни притежатели. Той прикани Съединени американски щати да се придържат към съглашението от 1998 година, предвиждащо европейските компании да бъдат предпазени от сходни искове, и предизвести, че съюзът е подготвен да отбрани европейските компании от едностранните ограничения на Съединени американски щати против Куба и да предприеме ответни ограничения.

Хавана също реагира и осъди американските ограничения, като ги назова " офанзива против интернационалното право и кубинския суверенитет ", заяви ДПА.

Никарагуа - удар против " черната каса на Ортега "

Болтън разгласи и нови ограничавания против Никарагуа. Въвеждат се наказания против шефа на нейната организация за привличане на вложения Лауреано Ортега, който е наследник на президента на страната Даниел Ортега, както и против никарагуанската банка " Банкорп ", която Болтън назова " черната каса на Ортега ".

Венецуела - наказания против централната банка

Съветникът на Тръмп разгласи и въвеждането на едностранни американски наказания против Централната банка на Венецуела за " да се лимитират американските транзакции с тази банка и да ѝ се забрани достъп до щатски долари ". Според него Централната банка на Венецуела играе основна роля за запазването на властта на (президента Николас) Мадуро, тъй като тя " управлява златото и валутата ". Според него новите ограничения на Съединени американски щати по отношение на банката би трябвало да станат " съществено предизвестие към всички външни играчи, в това число Русия, против разполагането на военни сили и средства във Венецуела за поддръжка на режима на Мадуро ". " Съединени американски щати ще считат такива провокационни дейности като опасност за интернационалния мир и сигурност, а също и за района ", акцентира Болтън.

В речта си в Маями Болтън акцентира, че администрацията на Тръмп има намерение да се опира в своята политика в Латинска Америка на така наречен " теория Монро ", стартирана от Съединени американски щати още при започване на ХIХ век. Нейната същина е в концепцията да не се позволява въвличането на страните от Западното полукълбо в споровете на европейските страни. Тя в действителност отреди на Латинска Америка ролята на " заден двор " на Съединени американски щати, налагайки там американското водачество.

" Този необикновен район би трябвало да остава свободен от вътрешен абсолютизъм и външна надмощие. Съдбите на нашите страни не би трябвало да се диктуват от непознати страни. Те ще се дефинират от тези хора, които назовават нашето полукълбо (свой) дом. Днес ние с горделивост прогласяваме, и дано всички да чуят, че " доктрината Монро е жива и здрава ", акцентира съветникът на Белия дом. Той подложи на рецензия политиката на Русия, която наскоро извърши военни полети до Венецуела, доставяйки там 35 тона неназовано съоръжение и стотици съветски военнослужещи. " Народът на Венецуела, страните в района и мнозина други осъдиха тези дейности ", уточни Болтън.

Той добави, че Съединени американски щати се опират на поддръжката на коалиция от положително настроени страни от Западното полукълбо, включваща Бразилия, Колумбия, Аржентина, Перу, Бахамите, Гвиана - всички те членове на Организацията на американските страни. " Ние с тях сме единни в отбраната на демокрацията, суверенитета, сигурността и върховенството на закона в този район ", посочи Болтън. Речта му в Маями бе директно излъчена от телевизионния канал " Фокс нюз ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР