САЩ обявиха първия си посланик в Беларус за повече от

...
САЩ обявиха първия си посланик в Беларус за повече от
Коментари Харесай

САЩ обявиха първи от 12 г. посланик в Беларус

САЩ оповестиха първия си дипломат в Беларус за повече от десетилетия, до момента в който търсят способи да отклонят близкия съветски съдружник в посока към Запада, съобщи Агенция Франс Прес.

Президентът Доналд Тръмп уточни дипломатът от кариерата Джули Фишър, върховен чиновник на Държавния департамент за Европа, която е работила в Москва, за дипломат на Съединени американски щати в Минск.

Фишър би трябвало да бъде доказана от Сената, само че не е ясно по кое време ще стане това, защото законодателите са отвън Вашингтон поради пандемията от Covid-19.

През 2008 година беларуският водач Александър Лукашенко изгони тогавашния американски дипломат, откакто администрацията на Джордж Буш-младши наложи наказания над него, доближените му и държавната петролна компания поради " несправедливи избори и гонене на протестиращи ". Оттогава посолствата на двете страни се водят от шарже д`афер.

Но президентът Александър Лукашенко желае по-добри връзки със Запада, откогато Русия анексира Крим от Украйна през 2014 година Беларус се безпокои, че Русия може да се опита да причисли дребния си комшия.

Миналата есен Съединени американски щати и Беларус реализираха съглашение да разменят посланици, с което да сложат завършек на 12-годишна рецесия в връзките.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР