САЩ обявиха отпускането на 308 млн. долара допълнителна хуманитарна помощ

...
САЩ обявиха отпускането на 308 млн. долара допълнителна хуманитарна помощ
Коментари Харесай

Вашингтон праща 308 млн. долара хуманитарна помощ на Афганистан

САЩ оповестиха отпущането на 308 млн. $ спомагателна филантропична помощ за Афганистан, предаде Асошиейтед Прес.

Говорителят на Белия дом Емили Хорн съобщи във вторник, че новата помощ от Американската организация за интернационално развиване ще постъпи посредством самостоятелни филантропични организации и ще бъде използвана за обезпечаване на заслон, здравни грижи, храна, вода, канализация и хигиенични услуги.

Икономиката на Афганистан, която от дълго време изпитва усложнения, е в рецесия от завладяването на властта от талибаните насам. Близо 80% от бюджета на предходното държавно управление идваше от интернационалната общественост. С тези средства, които в този момент са замразени, се финансираха лечебни заведения, учебни заведения, заводи и министерства. Проблемите се изострят в допълнение и от пандемията от ковид.

Американската организация за интернационално развиване прикани талибаните да разрешат на  " всички филантропични служащи, изключително на дамите... да работят без значение и несъмнено ", защото филантропичните групи се стремят да оказват помощ на страдащите.

" Съединените щати не престават да приканват талибаните да разрешат безконтролен филантропичен достъп, безвредни условия за филантропичните служащи, без значение даване на помощ на всички уязвими хора и независимост на придвижване за филантропичните чиновници от всички полове ", се споделя в изказване на организацията.

По данни на Организацията на обединените народи (ООН) 22% от 38-милионното население на Афганистан живее в условия, близки до глада, а други 36% са изправени пред остра продоволствена неустановеност.

Белият дом даде обещание също по този начин, че ще изпрати на Афганистан 1 милион спомагателни дози ваксини против ковид посредством COVAX - самодейност на Световната здравна организация за възстановяване на достъпа до ваксини.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР