САЩ обявиха, че престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин

...
САЩ обявиха, че престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин
Коментари Харесай

Мохамед бин Салман има имунитет срещу дело в САЩ за убийството на Хашоги

САЩ оповестиха, че престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман, който е де факто водач на страната, има имунитет против дело, заведено от годеницата на убития публицист Джамал Хашоги, съобщи Би Би Си.

Известният критик на властта в Рияд беше погубен в саудитското консулство в Истанбул през октомври 2018 година

Американското разузнаване има вяра, че принц Мохамед бин Салман е поръчал убийството.

Но в правосъдните документи Държавният департамент на Съединени американски щати уточни, че той има имунитет заради новата си роля като саудитски министър-председател.

„ Джамал още веднъж умря през днешния ден “, написа в Twitter годеницата на Хашоги Хатидже Дженгиз.

Дженгиз и учредената от Хашоги правозащитната група „ Демокрация за арабския свят в този момент “ са завели дело дружно във федерален съд във Вашингтон против Бин Сълман, негови близки съветници и други хора за хипотетичното им присъединяване в убийството на Хашоги

В жалбата си те  обвиняват саудитския водач и неговите чиновници, че са „ отвлекли, вързали, дрогирали и измъчвали и умъртвили живеещия в Съединени американски щати публицист и бранител на демокрацията Джамал Хашоги “.

Принц Мохамед беше разгласен за престолонаследник от татко си, крал Салман бин Абдулазиз Ал Сауд, през 2017 година През септември тази година 37-годишният Бин Салман получи поста на министър-председател.

Той отхвърля да има каквато и да е роля в убийството на Хашоги.

Юристи от Министерството на правораздаването на Съединени американски щати споделиха, че като “действащ глава на непознато държавно управление “, престолонаследникът „ се употребява с имунитет от юрисдикцията на американските съдилища вследствие на тази си служба " “.

„ Доктрината за имунитета на президента е добре открита в нормалното интернационално право “, споделиха адвокати от Министерството на правораздаването.

Но администрацията на Байдън акцентира, че решението не съставлява признание на непорочност.

„ Това е правно решение, направено от Държавния департамент според дългогодишни и добре открити правила на нормалното интернационално право “, сподели в документално изказване представител на Съвета за национална сигурност на Белия дом. „ То няма нищо общо с причините по делото “, добави той.

Саудитска Арабия твърди, че някогашният публицист на „ Вашингтон пост “ е бил погубен при „ злонамерена интервенция “ от екип от сътрудници, изпратени да го убедят да се върне в кралството.

Американски чиновници обаче споделиха, че Централно разузнавателно управление на САЩ е стигнало до заключението, „ със междинна до висока степен на сигурност “, че Бин Салман е съизвършител в убийството.

Убийството докара до утежняване връзките сред Съединени американски щати и Саудитска Арабия, като Джо Байдън се зарече да трансформира Саудитска Арабия в „ парий “, до момента в който водеше акция за президент през 2019 година

Байдън отхвърли да беседва с Мохамед бин Салман, когато за първи път стана президент.

Но през лятото президентът Байдън сподели, че желае да „ преориентира “ връзките преди визитата си в Саудитска Арабия през юли.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР