САЩ обвиниха създателите на крипто за предполагаема подкрепа за севернокорейски хакери

...
Съединените щати обвиниха двама съоснователи на миксера за криптовалути Tornado
Коментари Харесай

Съединените щати обвиниха двама съоснователи на миксера за криптовалути Tornado Cash в пране на пари и други престъпления година след като властите забраниха основаната от Русия платформа заради предполагаемата й подкрепа на севернокорейски хакери.

Роман Семенов и Роман Сторм са обвинени в заговор за извършване на пране на пари, заговор за извършване на нарушения на санкциите и заговор за управление на нелицензиран бизнес за прехвърляне на пари, се казва в изявление на Министерството на правосъдието на САЩ в сряда.

Сторм, натурализиран гражданин на САЩ, беше арестуван в щата Вашингтон в сряда. Семенов, руснак, все още не е задържан.

Алексей Пърцев, трети съосновател, беше арестуван в Холандия през август миналата година по обвинения в пране на пари.

Американски служители обвиниха Tornado Cash, която беше санкционирана от Министерството на финансите на САЩ миналата година, в улесняване на над 1 милиард долара в транзакции за пране на пари и пране на стотици милиони долари за хакерската организация Lazarus Group, която е замесена във финансирането Програмата за ядрени оръжия на Северна Корея.

„Докато публично твърдяха, че предлагат технически сложна услуга за поверителност, Storm и Semenov всъщност знаеха, че помагат на хакери и измамници да прикрият плодовете на престъпленията си“, каза американският прокурор Дамян Уилямс.

„Днешният обвинителен акт е напомняне, че прането на пари чрез транзакции с криптовалута нарушава закона и тези, които участват в такова пране, ще бъдат изправени пред наказателно преследване.“

Отделно Министерството на финансите на САЩ обяви санкции срещу Семенов за предполагаемата му подкрепа на Lazarus Group.

Услугите за миксиране на крипто като Tornado Cash, която стартира през 2019 г., позволяват на потребителите на крипто да прикрият произхода на средствата си, като смесват различни активи срещу заплащане. Услугите за смесване могат да се използват както от обикновени потребители, загрижени за неприкосновеността на личния живот, така и от престъпни лица, които искат да скрият неправомерно придобити печалби.

Поддръжниците на крипто критикуваха силно забраната на Tornado Cash като превишаване, което нарушава легитимните очаквания на хората за поверителност.

Брайън Клайн, адвокат, представляващ Storm, каза, че е разочарован, че клиентът му е бил обвинен за подпомагане в разработването на софтуер, „въз основа на нова правна теория с опасни последици за всички разработчици на софтуер“.

„Г-н Сторм сътрудничи на разследването на прокуратурата от миналата година и оспорва, че е участвал в каквото и да е престъпно поведение“, каза Клайн. „Има много повече в тази история, които ще излязат наяве на процеса.“

Правните представители на Семенов не бяха открити за коментар. Адвокатът на Перцев не отговори веднага на искане за коментар.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР