САЩ обсъждат със своите съюзници и партньори как да по

...
САЩ обсъждат със своите съюзници и партньори как да по
Коментари Харесай

САЩ готови да споделят с ЕС енергийните си запаси

САЩ разискват със своите съдружници и сътрудници по какъв начин да по най-хубавия метод споделят енергийните си ресурси при положение, че Русия врътне кранчето или стартира спор, който ще прекъсне снабдяването с газ през Украйна.

Това съобщи американският държавен секретар Антъни Блинкън на взаимна конференция с висшия представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел. Двамата участваха в съвещанието на Енергийния съвет „ САЩ-ЕС “ във Вашингтон.

Главен приоритет е диверсификацията на енергийните източници. Притокът на газ не би трябвало да бъде преустановяван. Необходимо е също да се подсигурява, че международните енергийни пазари ще бъдат ликвидни, конкурентоспособни и добре снабдени.

Русия обезпечава над 40 на 100 от гадовите доставки за Европейски Съюз. Москва не зареди с спомагателни количества хранилищата в Европа. Това, както и скупчването на над 100 000 съветски военнослужещи край Украйна докара до рекорден скок на цените на силата.

Разпространената след края на Енергийния съвет взаимна декларация гласи, че Съединени американски щати и Европейски Съюз поставят старания световните пазари на полутечен природен газ да обезпечават в кратковременен проект спомагателни и диверсифицирани доставки при положение на прекъсване на притока по тръбопроводите. Това ще става, до момента в който страните последователно се отхвърлят от изкопаемите горива за реализиране на нулеви излъчвания.

И Вашингтон, и Брюксел са безапелационни, че енергийните доставки не могат да бъдат употребявани като оръжие или геополитически лост.

Вносът на полутечен природен газ в Европа доближи през януари върха от 11,8 милиарда кубически метра. 45 на 100 от тях, или съвсем половината, пристигнаха от Съединени американски щати.

Втечненият газ обаче ще бъде единствено краткосрочно решение, се споделя още в взаимната декларация. Той е изкопаемо гориво, от което Европейски Съюз би трябвало последователно да се откаже в устрема си да ограничи световното стопляне и да реализира нулеви излъчвания до 2050 година

Макар икономическата тематика да преобладаваше на Енергийния съвет, не мина без разискване на рецесията в Украйна.

„ Със сигурност живеем в най-опасния миг за сигурността в Европа след края на Студената война. Никой не струпва 140 000 тежковъоръжени бойци на границата на дадена страна, без това да съставлява огромна опасност. Те не са там, с цел да пият чай “, сподели Жозеп борел.

Той уточни по-голям брой на разположените край Украйна съветски бойци. Дасега се говореше за 110 000 души.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР