САЩ обмислят изпращането на бойни бронирани машини Stryker в Украйна

...
САЩ обмислят изпращането на бойни бронирани машини Stryker в Украйна
Коментари Харесай

САЩ обмислят изпращането на бойни машини „Stryker“ в Украйна

САЩ обмислят изпращането на бойни бронирани машини " Stryker " в Украйна в границите на иден пакет от помощи, който да помогне на Киев да отблъсне предстоящата съветска пролетна атака, предава „ Politico " съгласно източници осведомени с разискванията.

Новината следва известието на администрацията на Байдън от предходната седмица, че ще изпрати 50 бойни машини " Брадли ".

Според чиновник на Министерството на защитата поискал анонимност, " Stryker " може да са част от идващия транш военна помощ. Администрацията може да разгласи пакета, със или без " Stryker ", в края на идната седмица, по време на срещата на Контактната група по защитата на Украйна в Германия.

Хората подчертаха, че не е взето дефинитивно решение и администрацията може да реши да изпрати " Stryker " в предстоящ пакет.

" В момента нямаме никакви изказвания ", съобщи представителят на Пентагона подполковник Гарън Гарн.

" Stryker " ще бъдат още едно нарастване на опциите на бързо възходящия боеприпас на Киев и ще оказват помощ за облекчаване на сериозната потребност от бронирана техника. Особено при възходящите опасения за нова съветска атака тази пролет.

Въпреки че " Stryker " не са толкоз мощни или защитни като танковете, осемколесната бронирана бойна машина, основана от General Dynamics Land Systems, може да работи в сняг, тиня и пясък.

" Украинците се нуждаят от бронетранспортьори и при липса на други страни, които да ги дават, това е, което имаме на въоръжение ", сподели служителят на МО. " Не е толкоз добър, колкото " Брадли " за танков пердах, само че е добър за отбрана на пехотата и за доближаване до врага. "

Съединени американски щати към този момент са изпратили на Украйна хиляди бойни машини, в това число " Humvee " и миноустоичиви коли, употребявани за напредване на войските по бойното поле. Но " Strykers " биха могли да предложат баланс сред танк и бронетранспортьор.

Военните споделят, че колесната машина се движи по-тихо от " Брадли " и означават, че може да транспортира повече бойци - девет спрямо шест в общоприетия " Брадли ".

Превозните средства са изпращани постоянно в Ирак с американски пехотни батальони, където разрешават на американските войски да се придвижват бързо по асфалтирани пътища, като в същото време оферират по-голяма отбрана от " Humvee ", дружно с картечница диаметър 50, ръководена отдалечено от боец в транспортното средство.

Украйна към този момент разполага с сходно транспортно средство, защото през последните седмици в Украйна стартира да идва първата от плануваните 39 канадски бронирани машини за бойна поддръжка - канадска версия на " Stryker ", също издигната от General Dynamics. Първоначално транспортните средства бяха закупени за канадските въоръжени сили, само че през юни канадският министър-председател Джъстин Трюдо разгласи, че пренасочва доставката им към Украйна.

Съединени американски щати са продали 60 " Stryker " на Тайланд, а Северна Македония купила 16.

Изпращането на мощни бронирани машини като " Брадли и Stryker " може да бъде предвестител на даването на танкове.

" С европейците има странна обстановка, в която всякога, когато някой попита, европейците споделят: " Ами, знаете ли, Съединени американски щати би трябвало да стартират първи ". А администрацията споделя: " Ами, ние желаеме европейците да стартират първи или желаеме да го създадем дружно ". А украинците споделят: За бога, просто ни дайте танкове ", сподели човек, осведомен с тези полемики.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР