САЩ обещаха 55 милиарда долара на Африка за идните три

...
САЩ обещаха 55 милиарда долара на Африка за идните три
Коментари Харесай

В какво ще инвестират САЩ милиардите долари, обещани на Африка


Съединени американски щати дадоха обещание 55 милиарда $ на Африка за идните три години, само че по какъв начин считат да ги похарчат? Парите ще отидат за разнообразни браншове на континента и се разпределят в партньорство с Конгреса на Съединени американски щати, разясни съветникът по националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан, съобщи Ройтерс.

Повечето от средствата идват от оповестени преди време стратегии и от планувани бюджетни средства.

В опазването на здравето на Африка администрацията на Байдън ще влага близо 20 милиарда $. В тях се включват 11,5 милиарда $ за битка със СПИН, над 2 милиарда $ за битка с маларията, над 2 милиарда $ в поддръжка на фамилното обмисляне и репродуктивното здраве, както и за детско опазване на здравето и за родилните грижи, както и над 2 милиарда $ за справяне със здравните, филантропичните и икономическите последствия от Ковид-19.

Администрацията ще изиска от Конгреса и 4 милиарда $ за здравните служащи в Африка.

 САЩ ще деблокират и 150 милиона $, с цел да обезпечат електричество на лечебни заведения в Африка, добавя Франс прес. Целта е да бъдат електрифицирани близо 10 000 болнични заведения в субсахарната част на Африка, които не разполагат в този момент с благонадежден източник на електрическа енергия.

От януари предходната година администрацията на Байдън влага и възнамерява да влага минимум 1,1 милиарда $ в поддръжка на африканските старания за запазване на околната среда, за адаптиране към климатичните промени и за енергиен преход, напомня Ройтерс.

15 милиарда $ ще отидат за партньорства в региона на търговията и вложенията. В тази сума влизат и над 1 милиард $ под формата на контракти, подписани сред Съединени американски щати и африкански сътрудници, измежду които банки. Сред тези покупко-продажби се откроява такава за 350 милиона $ за създаване на мрежа от чисти енергийни технологии.

358 милиона $ пък ще отидат за нови вложения в начинания в поддръжка на дамите в Африка. Държавният департамент ще започва и стратегия за " зелени " работни места за дамите, като в началото в нея ще бъдат вложени 1 милион $.

Освен това компанията Виза ще влага 1 милиарда $ в бранша на онлайн разплащанията в Африка, област, в която в този момент Китай е водач. Майкрософт пък ще сложи началото на стратегия за улеснение на достъпа до интернет посредством спътник за 10 милиона души по света, измежду които половината в Африка. Така за първи път интернет ще имат хората в най-отдалечените региони на Египет, Сенегал, Ангола.

На срещата САЩ-Африка бе подписано и съглашение по отношение на разпределяне на 504 милиона $ за свързване на пристанищния град Котону, в Бенин, с Ниамей, столицата на Нигер.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР