САЩ нямат намерение да предприемат допълнителни стъпки в отговор на

...
САЩ нямат намерение да предприемат допълнителни стъпки в отговор на
Коментари Харесай

САЩ облекчават санкциите само при преговори за ядрената програма на Иран

САЩ нямат желание да подхващат спомагателни стъпки в отговор на натиска на Иран за облекчение на глобите преди диалозите с Техеран и останалите основни сили за връщане към иранската нуклеарна договорка от 2015 година, съобщи Белият дом в петък.

Техеран и Вашингтон спорят кой би трябвало да направи първата стъпка за обновяване на съглашението. Иран споделя, че Съединени американски щати би трябвало първо да анулират глобите, наложени от някогашния американски президент Доналд Тръмп, до момента в който съгласно Вашингтон първо Техеран би трябвало да възобнови спазването на нуклеарната договорка.

В четвъртък Съединени американски щати обявиха, че са подготвени да беседват с Иран за връщане и на двете страни към съглашението, което имаше за цел да попречи на Техеран да се снабди с нуклеарно оръжие. Тръмп се отдръпна от договорката преди съвсем три години.

Изпълняващият длъжността дипломат на Съединени американски щати Ричард Милс сподели пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации в четвъртък, че Вашингтон отдръпват изказванието на държавното управление на Тръмп, че всички наказания на Организация на обединените нации против Иран са били върнати в действие през септември.

Иран реагира хладно, а външният министър Джавад Зариф съобщи, че Техеран неотложно ще анулира свои дейности, щом глобите на Съединени американски щати бъдат вдигнати.

Говорителката на Белия дом Джен Саки обаче съобщи на борда на президентския аероплан, че " няма проекти за предприемане на спомагателни стъпки " към Иран преди започването на " дипломатически диалог ".

Запитана дали държавното управление на Джо Байдън обмисля издаването на изпълнителен декрет за обновяване на съглашението, Саки означи, че Европейски Съюз е издигнал концепцията за диалози сред Иран и шестте съществени сили, сключили съглашението: Англия, Китай, Франция, Германия, Русия и Съединени американски щати. " Европейците ни поканиха и (....) това е просто една покана да проведем диалог, дипломатически диалог. Нямаме потребност от спомагателни административни стъпки, с цел да участваме в този диалог. "

Европейски Съюз работи за организирането на неофициална среща с всички участници в иранската нуклеарна договорка и Съединени американски щати, сподели почитан европейски представител в петък.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР