САЩ няма как да ни предостави F-16 като заместваща платформа

...
САЩ няма как да ни предостави F-16 като заместваща платформа
Коментари Харесай

САЩ няма как да ни предостави F-16 като заместваща платформа на нашите изтребители

САЩ няма по какъв начин да ни даде F-16 като заместваща платформа на българските изтребители и старателно предлага на България да продължи употреба на самолетите МиГ-29. Това сподели служебният министър на защитата, който е на чуване в парламентарната комисия по защита, цитирайки писмо от американските Военновъздушните сили. Министърът добави, че ведомството работи в посока удължение на живота на МиГ-29.

Стоянов отговори на въпрос на Ивайло Мирчев от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ за опцията България да употребява сума от няколкостотин $ за
покупка на американско военно съоръжение,
в случай че страната ни даде на Украйна руска военна техника, както и какви дейности е подхванало МО, с цел да се възползва от тази опция. Министърът посочи, че сумата, какво и по какъв начин е предложила американската страна е класифицирана информация.

Министърът още веднъж уточни, че времето за така наречен „ триъгълни покупко-продажби “ беше изпуснато. Под „ триъгълна договорка “ се има поради, в случай че България подписа контракт с друга страна да ни даде западно въоръжение, страната ни може да изпрати на Украйна от остарялото руско въоръжение у нас.

„ Невярно е изказванието, че по време на постоянното държавно управление не са получавани оферти за даване на оръжия на Украйна. По времето на постоянното ръководство са желани самолети Су-25, МиГ-29, снаряди и друго въоръжение, само че не е реагирано “, сподели още Димитър Стоянов.

Министерството на защитата работи старателно в посока рационализация за Българската войска, добави министърът.

Служебното държавно управление одобри решение, с което трансферира на Съединени американски щати план от модернизацията на авиобаза „ Граф Игнатиево “. Той е обвързван с приемането и бъдещата употреба на поръчаните от Щатите изтребители F-16 Block 70. Решението, утвърдено на съвещанието на Министерски съвет на 17 май, е за одобрение на интернационален контракт BU-D- QAH – за създаване на системи за сигурност на пространствата за предпазване на класифицирано съоръжение и въоръжение с подредба „ US Secret “ за самолети F-16 Block 70, по програмата FMS на Съединени американски щати.

„ Със същото решение и на съображение Конституцията на Република България, Министерският съвет предлага на Народното събрание да ратифицира със закон интернационалния контракт “, се споделя още в известието на служебния кабинет.
България поръча от Съединени американски щати общо 16 изтребителя F-16.
Най-напред бяха поръчани 8, като те би трябвало да дойдат при започване на 2025 година след известно закъснение. През ноември 2022 година Народното събрание утвърди закупуването на още 8 самолета от Щатите и по този начин нашите Военновъздушни сили ще разполагат с една цялостна ескадрила. Другите 8 машини се чака да дойдат у нас през 2027 година През януари тази година производителят Lockheed Martin разгласи сполучлив първи полет на изтребителя F-16 Block 70. Конкретната машина обаче е първата от общо 16, които ще бъдат доставени на Бахрейн. Модернизацията на авиобаза „ Граф Игнатиево “ ще коства над 300 милиона лв.. Тя би трябвало да е подготвена в нужния период за приемането на първите F-16.
Този месец служебният министър на защитата Димитър Стоянов заяви пред „ Медиапул “, че има подписан контракт за създаване на инфраструктура за предпазване на класифицирано съоръжение, само че той
не отговарял на американските условия
и се наложило да бъде преустановен. Сега този план ще бъде изпълнен от Съединени американски щати. „ Ако създадем опит с българска компания, която не дава отговор на условията, няма да бъдем сертифицирани. Така американската страна сама ще приготви складовото помещение и тази спънка ще бъде преодоляна “, сподели Стоянов.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР