САЩ няма да разочароват Украйна, обеща американският министър на отбраната

...
САЩ няма да разочароват Украйна, обеща американският министър на отбраната
Коментари Харесай

Остин: САЩ няма да разочароват Украйна

САЩ " няма да разочароват Украйна ", даде обещание американският министър на защитата Лойд Остин на фона на блокираната в Конгреса на Съединени американски щати помощ за Украйна и дефицита на оръжие за киевските войски, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Остин приказва пред публицисти при откриването на ежемесечната среща на контактната група на съдружниците на Украйна, отговаряща за координирането на военната поддръжка за страната, която този път се организира в американската военновъздушна база " Рамщайн " в Германия.

Остин се опита да убеди европейските си съдружници, че администрацията на американския президент Джо Байдън към момента е ангажирана с поддръжката за Украйна, макар че средствата на Вашингтон за въоръжаване на Киев са на процедура изчерпани и няма задоволително признаци, че Конгресът на Съединени американски щати ще предприеме дейности за тяхното попълване, съобщи Ройтерс.

Председателят на Камарата на представители на Конгреса на Съединени американски щати Майк Джонсън, част от Републиканската партия, към този момент отхвърля да свика гласоподаване на законопроекта за отпущането на военна помощ, който би обезпечил още 60 милиарда $ за Украйна, а Белият дом продължава да се пробва да откри метод да даде помощ на Киев, който се бори с съветските сили към този момент повече от две години.

Шефът на Пентагона оглавява ежемесечната среща на Контактната група за даване на отбранителна помощ на Украйна, включваща към 50 съдружници, оказващи военна помощ на Украйна. " Съединени американски щати няма да разрешат Украйна да се провали... Тази коалиция няма да разреши Украйна да се провали ", съобщи той при започване на срещата.

Остин, който пътува за първи път тази година след хоспитализирането си по отношение на лекуването на рак на простатата, не сподели по какъв начин Вашингтон ще поддържа Украйна без спомагателното финансиране и не загатна съответно Конгреса на Съединени американски щати.

От своя страна, американски публични представители настояват, че неналичието на финансиране към този момент оказва въздействие на военните дейности на терен в Украйна, отбелязва Ройтерс,

" Мисля, че нашите съдружници са изцяло наясно със обстановката с финансирането ни, а украинците - повече от всички останали, заради дефицита, който е в следствие от това, че не можем да ги доставяме ", съобщи американски почитан чиновник в региона на защитата, говорейки при изискване за анонимност.

Миналата седмица администрацията на Байдън разгласи, че ще даде 300 милиона $ военна помощ за Украйна, само че посочи, че това е ексклузивен ход след непредвидени спестявания от военни контракти, подписани от Пентагона.

Официалните представители не изключват опцията да намерят спомагателни средства от спестявания, само че съгласно тях събраната сума няма да е задоволителна, с цел да компенсира неналичието на дейности от страна на Конгреса.

В петък на взаимна конференция в Берлин немският канцлер Олаф Шолц, френският президент Еманюел Макрон и полският министър-председател Доналд Туск потвърдиха поддръжката си за Украйна, чиито мощно нуждаещи от спомагателни муниции войски са изправени пред най-тежките си сражения от първите дни на съветската инвазия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР