САЩ няма да предприемат специални мерки за присъединяване на Украйна

...
САЩ няма да предприемат специални мерки за присъединяване на Украйна
Коментари Харесай

Байдън: Украйна няма да получи „облекчена“ процедура за присъединяване към НАТО

САЩ няма да подхващат специфични ограничения за присъединение на Украйна към НАТО, съобщи американският президент Джо Байдън, макар съветската инвазия, съобщи Франс прес.
„ Трябва да покрият същите стандарти, (както всички останали). Няма да вършим по-облекчени (процедурите) “, сподели американският държавен глава пред кореспонденти във военна база край Вашингтон, преди да замине за Пенсилвания, с цел да произнесе тирада там.
Изявлението идва преди срещата на върха на НАТО другия месец.
Тогава се чака като алегоричен жест водачите от алианса да проведат първо съвещание на Съвет НАТО-Украйна с украинския президент Володимир Зеленски в литовската столица Вилнюс, разгласи през вчерашния ден генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.
Срещата ще обезпечи по-равноправно място на Киев „ в консултациите и вземането на решения по въпроси, свързани със сигурността “, съобщи Столтенберг.
Но той добави, че на срещата на върха НАТО ще укрепи политическите връзки с Украйна, без на нея да става дума за  участие на Киев.
„ Няма да обсъждаме покана на Вилнюската среща на върха, а по какъв начин бихме могли да доближим повече Украйна до НАТО “, сподели Столтенберг. „ Убеден съм, че ще реализираме положително решение и консенсус. “
Страни от НАТО от Източна Европа настояха за по-добра пътна карта за Украйна за приемане на участие, само че основни съдружници като Съединени американски щати и Германия не демонстрират предпочитание да се отива прекомерно доста оттатък обтекаемото заричане от 2014 година, че Киев един ден ще се причисли към алианса.
Но немският министър на защитата Борис Писториус съобщи през вчерашния ден, че е допустимо някои условия за участие да бъдат облекчени, в случай че Украйна в последна сметка бъде подготвена да влезе в пакта.
Но някои ръководители в НАТО се притесняват, че разширението на алианса с Украйна ще усили заплахата от директен боен конфликт с Русия.
През април Финландия стана 31-та членка на пакта, а приемането на Швеция беше блокирано от Турция.
Днес Байдън беше помолен да разяснява и изказванията на съветския президент Владимир Путин, че Москва е разположила нуклеарно оръжие на територията на съдружника си и комшия Беларус.
„ Много пъти съм коментирал този въпрос. Това е изцяло безконтролно “, сподели Байдън пред репортерите.
Коментарът на президента беше в подобен дух с този на държавния секретар Антъни Блинкън, който ден по-рано дефинира решението на Беларус да одобри оръжията като „ провокация “.
БТА
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР