САЩ не успяха да спрат турската операция в Сирия. Само

...
САЩ не успяха да спрат турската операция в Сирия. Само
Коментари Харесай

Кюрдите: Само Русия може да спре турските атаки

" Съединени американски щати не съумяха да спрат турската интервенция в Сирия. Само Русия може да спре офанзивите, тя е поръчител за съглашението ни с Башар Асад ", това се показва в изказване на началника на интернационалния отдел на сирийската кюрдска Партия " Демократически съюз " Салих Муслим.

В изявление пред новинарската организация Frat News той разкри детайлности към съглашението сред сирийското държавно управление и " Автономната администрация на Северна и Източна Сирия ", написа Фокус.

Припомняме, че преди два дни кюрдските сили в Северна Сирия оповестиха, че са постигнали съглашение с формалната власт в Дамаск да им помогне при отблъскването на турските бойци. Досега кюрдите и държавните сили на Асад не бяха работили дружно.

Муслим означи, че съглашението носи чисто боен темперамент и може да стане първата стъпка към договаряния: „ След тази стъпка ще последват разговор и договаряния. Контурите на съглашението се заключват в следното: границите би трябвало да се пазят със взаимни старания, с цел да се резервира суверенитета на Сирия. Придържайки се към тази цел, сирийската войска ще бъде ситуирана от Дерик до Ефрат и ще издигне знамето на Сирия. Сирийските бойци ще бъдат ситуирани не вътре в градовете, а в регионите отвън техните лимити. Няма да се намесват в работата на Демократическата самостоятелна администрация. Съветите ще продължат работата си в нормалния режим “.

Като означи, че задачата на съглашението е да бъдат предпазени мирните поданици, Муслим продължи: „ Оглавяваната от Ердоган турска страна е подготвило проект за реализиране на геноцид.

Сирийските демократични сили (СДС) по-рано се опитваха да предотвратят реализирането на тези проекти благодарение на Съединени американски щати и съглашения за сигурност на границите.

Въпреки това, американската армия напусна позициите си без предизвестие и турската страна стартира нахлуване и актове на геноцид против Североизточна Сирия с поддръжката на десетки хиляди наемници. Основната им цел е да вземат градовете Сарекание и Гре Спи. Съединени американски щати търсеха опрощение на своите дейности, ето едно от тях: „ Ние не желаеме да влизаме в спор с Турция “.

Муслим означи, че неведнъж е приказвал с съветски и сирийски представители и се е опитвал да реализира съглашение преди да се случи всичко. Той съобщи, че тази сделка, първа по рода си, планува също освобождението на Африн.

„ Русия и режимът (на Башар Асад, бел. ред.) не съумяха да се договорят преди изтеглянето на американските войски, само че в този момент съумяха да го създадат. И това е единствено началото – договарянията ще продължат. Един от главните пунктове на това съглашение е освобождението на Африн: незабавно щом в този регион бъде обезпечена сигурността ще стартира съдействие за освобождението на Африн “.

Муслим съобщи, че договарянията с Дамаск ще бъдат обновени след няколко дни.

Той бе безапелационен, че сега единствено Русия може да спре тези офанзиви: „ Съединени американски щати не стопираха или не можаха да ги спрат. Те демонстрираха позицията си по този метод: „ Ние може да развалим връзките си с Турция в бъдеще, в случай че им се противопоставим в този момент “. Американските войски са се изтеглили надълбоко в гръб. Не знам какво ще се случи с тях – това не е наш проблем. Това ще визира сирийската страна в най-хубавия случай “.

Посочвайки смяна в салдото на силите през последните няколко дни, Муслим съобщи, че точно тази смяна е подтикнала сирийския режим и Русия да сключат това съглашение. Той означи, че Русия има опция да спре турската инвазия и може да работи като поръчител в това съглашение.

" Изпълнението на това съглашение е от огромно значение. Ще забележим на процедура дали това ще спре турските офанзиви или не. Както към този момент загатнах, по-рано искахме да сключим съглашение с Русия и режима, само че те не го одобриха. Въпреки това, днешната офанзива и мощната опозиция принудиха всички страни да премислят своите дейности. Сега Русия видя, че сирийската страна също ще загуби, в случай че Турция нахлуе в района, защото турските войски няма да изоставен региона, в който нахлуха. Но това не е цялостно съглашение - това са ранни договаряния “, изясни той.

Муслим означи, че битката против турската инвазия ще продължи: „ Турция нападна с всички сили. Но сега не сирийските войски, а ние се борим против турските офанзиви, до момента в който сирийските войски ще съставляват Сирия и нейния суверенитет с наличието си по границата.

Има още едно заричане: Русия и режимът обявиха, че ще затворят сирийското въздушно пространство за турски самолети и ще спрат въздушните удари. Това ще поддържа „ Битката за чест “, стартирана от хората от Североизточна Сирия и Съюз на демократичните сили “.

В отговор на мненията на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, че кюрдите могат да освободят някои от затворените членове на „ Ислямска страна “, с цел да вкарат Съединени американски щати във войната, Салих Муслим съобщи: „ Не сме пускали никого. Тези, които съумяха да избягат, избягаха поради турскя обстрел на лагера и пандизите.

Например, въздушни удари бяха осъществени наоколо до пандиза и лагера Айн Иса. В същото време американските войски бяха в Айн Иса. Защо мълчаха, до момента в който турците стреляха по лагера и пандиза, за какво турските войски не стопираха? Няма потребност да криминализирате кюрдите “.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР