САЩ навлизат в нова ера на напрегната стратегическа конкуренция в

...
САЩ навлизат в нова ера на напрегната стратегическа конкуренция в
Коментари Харесай

Business Insider: Американската армия подготвя своите войници за конфликт с Русия и Китай в Арктика

САЩ навлизат в нова епоха на напрегната стратегическа конкуренция в Арктика
Американската войска интензивно приготвя своите бойци за спорове в леден климат, с цел да провокира Русия и Китай в Арктика, написа американското издание.

През последните няколко години Съединени американски щати ускориха фокуса си върху замръзналия север, подготвяйки силите си да преобладават, в случай че е належащо, в Арктика.

Този ход отразява възходящата угриженост по отношение на дейностите на Русия и Китай, които желаят да разширят достъпа си до Арктика за търговия, запаси и проекция на мощ в тази стратегическа зона.

По време на подготвителното събитие на Съвместния Тихоокеански многонационален център за подготвеност на американската войска покрай Феърбанкс, Аляска, предишния месец, бойците споделиха за Business Insider за смисъла на възобновяване на бойни сили в студено време за въздържане на американските съперници в района.

„ Мисията в Арктика, задачата в рисковия мраз е значима за нашата войска, значима е за нашата нация “, сподели полковник Шон Лукас, „ и е значима и за нашите съперници. Така че нашата дарба да действаме тук се изисква. Как работим тук е това, което се опитваме да разберем и което се опитваме да овладеем. "

В двуседмичното образование на JPMRC Alaska участваха над 8000 бойци от 11-та въздушнодесантна дивизия, както и интернационалните съдружници и сътрудници. JPMRC също прави ротация в Хавай за образование в джунглата.

Събитието е измежду по-новите учения за бойна подготовка на армията, единствено на три години, и е опция, споделиха бойците, за нововъведения и опити. Но това не идва без стрес.

Съединени американски щати навлизат в нова епоха на напрегната стратегическа конкуренция в Арктика и колкото повече противници са дейни в района, толкоз по-голям е капацитетът за спор ”, се споделя още в публикацията на изданието.

Още през 2021 година армията на Съединени американски щати пусна новата си тактика за възобновяване на господството в Арктика, което докара до метаморфоза на нейните сили и цели в Аляска.

„ С топенето на леда идва повишен достъп и по-голяма непредсказуемост в района. Екстремните температурни съмнения, от повтарящи се цикли на заледяване и топене до понижаване на безконечната заледеност, повдигат въпроси за това по какъв начин да се поддържа инфраструктурата и поредно да се движите по водните пътища и сушата в региона.

Докато Съединени американски щати поддържаха фокус върху военното си наличие в Аляска и способността си да проектират мощност в Арктика от Втората международна война насам, върхът на този фокус пристигна по време на Студената война. След разпадането на Съветския съюз и по-късния напредък на антибунтовническата война в Близкия изток, армията беше заета, оставяйки уменията си в Арктика да се влошат.

Сега нейните сили се надяват да възстановят арктическите мускули, които атрофираха през последните 20 години. Част от този развой значи създаване на по-силно военно наличие в региона за подсилване на връзките със съдружници като Канада и Дания. Това също значи потребление на това наличие за въздържане на Русия и Китай ”, споделя още Business Insider.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР