САЩ настояват Иран да спре да продава въоръжени дронове на

...
САЩ настояват Иран да спре да продава въоръжени дронове на
Коментари Харесай

САЩ настоява Иран да спре да продава дронове на Русия

САЩ упорстват Иран да спре да продава въоръжени дронове на Русия като част от полемиките за по-широко неписано съглашение сред Вашингтон и Техеран за деескалация на напрежението, оповестяват Financial Times и " Ройтерс ".

Според Съединени американски щати Москва употребява ирански дронове във войната в Украйна, както и аварийни елементи за безпилотните самолети от страната.

Администрацията на Байдън е повдигнала въпроса пред страната по време на непреки договаряния в Катар и Оман, съгласно неназовани източници на Financial Times.

Дискусиите се организират паралелно с договарянията по споразумение за продан на пандизчии сред страните, което до тук е довело до прехвърлянето на четирима ирански жители на Съединени американски щати от пандиза в домакински арест предходната седмица.

Според ирански посланик Техеран, който публично отхвърля негови дронове да се употребяват в Украйна, многократно е приканвал Москва да спре да ги разполага в спора. Вашингтон обаче желае " по-конкретни стъпки ".

Размяна на пандизчии и спомагателните неофициални съглашения сред страните биха отбелязали първия пробив при съживяването на ядреното съглашение от 2015 година

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен сподели във вторник, че Съединени американски щати следват тактика за въздържане, напън и дипломация, с цел да подсигуряват, че Иран няма да се снабди с нуклеарно оръжие. Целта е Техеран да бъде държан виновен за нарушаванията на човешките права и " даването на дронове на Русия ".

" Бяхме ясни, че Иран би трябвало да понижи ескалацията, с цел да сътвори опция за бъдеща дипломация ", сподели Блинкен.

Преговарящите се надяват непреките договаряния да доведат до деескалация. За Иран това би означавало да се съгласи да не обогатява уран над 60% непорочност, да усъвършенства съдействието си с Международната организация за атомна сила и да се ангажира да не нападна американците, съгласно иранският чиновник и различен източник, осведомен с договарянията.

В подмяна Вашингтон няма да постанова нови наказания на Иран, като се изключи такива, свързани с правата на индивида. От Съединени американски щати също така за подготвени да провиснал контрола си върху въведените към този момент наказания за продажбите на нефт, сподели иранският чиновник.

Иран също така желае Съединени американски щати да убеди европейските си съдружници също да понижат натиска върху него, тъй като стопанската система му е задушена от глобите на Вашингтон.

Техеран е в допълнение угрижен че европейските страни, подписали нуклеарното съглашение от 2015 година, може да се опитат да наложат още веднъж наказания през октомври, когато изтекат клаузите от съглашение, които лимитираха програмата за балистични ракети на Иран.

" Много сме загрижени за октомври ", сподели иранския посланик.

Дискусиите ще продължат в Катар и Оман, изключително във връзка с Русия, добави той.

Според западен посланик размяната на пандизчии може да помогне за построяването на доверие сред страните и добави, че договорката със пандизчиите е причина за всевъзможен прогрес по нуклеарните стъпки за деескалация.

При размяната би следвало Иран да освободи четиримата американски пандизчии, както и още един американец, който към този момент е под домакински арест. Съединени американски щати от своя страна би освободил петима иранци.

Вашингтон също по този начин ще разреши на Техеран достъп до 6 милиарда $ в замразени петролни фондове, съхранявани в Южна Корея.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР