САЩ наредиха напускането на неизвънредни правителствени служители от Нигер

...
САЩ наредиха напускането на неизвънредни правителствени служители и отговарящите на
Коментари Харесай

САЩ наредиха напускането на неизвънредни правителствени служители и отговарящите на условията членове на семействата им от Нигер в сряда, седмица след като военните завзеха властта от демократично избрания президент на Нигер .

„Посолството на САЩ в Ниамей временно намали персонала си, спря рутинните услуги и е в състояние да предоставя само спешна помощ на граждани на САЩ в Нигер“, се казва в изявление на Държавния департамент на САЩ.

В публикация в Twitter държавният секретар Антъни Блинкен написа: „САЩ са ангажирани с отношенията ни с народа на Нигер. Посолството остава отворено и нашите лидери са дипломатически ангажирани на най-високо ниво.“< /p>

По-рано новият военен владетел на Нигер нападна съседните страни и международната общност в реч, излъчена по национална телевизия, и призова населението да бъде готово да защитава нацията.

Ген. Абдурахман Чиани предупреди срещу чуждестранна намеса и военна намеса срещу преврата.

„Затова призоваваме народа на Нигер като цяло и тяхното единство да победят всички онези, които искат да причинят неописуемо страдание на нашата упорита работа населението и дестабилизира страната ни", каза Чиани.

Чиани, който командва президентската гвардия на Нигер, също обеща да създаде условия за мирен преход към избори след свалянето му от президента Мохамед Базум.

< p>Речта му идва на фона на нарастващото регионално напрежение, тъй като западноафриканският регионален блок ECOWAS заплашва да използва военна сила, ако Базум не бъде освободен от домашен арест и не бъде възстановен на работа до 6 август. Блокът наложи тежки пътувания и икономически санкции.

Превратът беше остро осъден от западните държави, много от които видяха Нигер като последния надежден партньор на Запада в усилията за борба с джихадистите, свързани с Ал Кайда и групировката Ислямска държава в региона на Сахел в Африка. Русия и западните държави се борят за влияние в борбата срещу екстремизма.

Франция има 1500 войници в Нигер, които провеждат съвместни операции с нейните военни, а Съединените щати и други европейски държави помогнаха за обучението на националните войски .

Чиани каза, че Нигер е изправен пред трудни времена и че "враждебните и радикални" нагласи на онези, които се противопоставят на неговото управление, не осигуряват добавена стойност. Той нарече санкциите, наложени от ECOWAS, незаконни, несправедливи, нечовешки и безпрецедентни.

Ожесточената реторика дойде, когато четвъртият френски военен евакуационен полет напусна Нигер, след като Франция, Италия и Испания обявиха евакуации на своите граждани и други европейци в Ниамей на фона на опасения, че може да попаднат в капан.

Близо 1000 души са заминали с четири полета, а петата евакуация е в ход, каза френското министерство на външните работи. Италиански военен самолет кацна в Рим в сряда с 99 пътници, включително 21 американци и цивилни от други страни, съобщи италианското министерство на отбраната. Италианският външен министър Антонио Таяни каза, че полетите са извършени с разрешението на новото правителство на Нигер.

Двудневна среща на началниците на отбраната на блока ECOWAS беше открита в сряда в столицата на Нигерия, за да се обсъдят следващите стъпки. Абдел-Фатау Муса, комисарят на блока по политическите въпроси, мира и стабилността, каза, че срещата в Абуджа ще се занимава с това как да „преговаряме с офицерите в ситуацията със заложници, в която се намираме в Република Нигер“.

Санкциите, обявени от ECOWAS в неделя, включват спиране на енергийни транзакции с Нигер, който получава до 90% от електроенергията си от съседна Нигерия, според Международната агенция за възобновяема енергия.

Във вторник преносът на електроенергия от Нигерия до Нигер беше прекъснат, каза служител на една от основните електрически компании в Нигерия, говорейки при условие за анонимност, тъй като те не са упълномощени да коментират въпроса. Официалният представител не изясни каква част от властта на Нигер представлява съкращаването, но всяко намаление ще притисне допълнително гражданите в бедната страна с повече от 25 милиона души. Американски служители продължиха да се опитват да отменят въоръженото превземане, като държавният секретар Антъни Блинкен се обади на президента на Нигер късно във вторник, за да изрази „продължаваща непоколебима подкрепа“. - инвестиции в тероризъм в западноафриканската страна, включително голяма военновъздушна база в Агадес, която е ключова за усилията срещу въоръжените екстремисти в Сахара и Сахел. Съединените щати имат приблизително 1000 военнослужещи в Нигер и помагат за обучението на някои нигерски сили.

Напускането на Нигер също би рискувало страната да бъде подчинена на влиянието на Русия и нейната наемническа група Вагнер, която вече има значително присъствие в Мали, Централноафриканска република и Судан.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР