САЩ намериха нов начин да навредят икономически на Русия. Те

...
САЩ намериха нов начин да навредят икономически на Русия. Те
Коментари Харесай

САЩ създават уранови проблеми за целия свят

Съединени американски щати откриха нов метод да навредят стопански на Русия. Те започнаха съществено да приказват за готовността си да се откажат от съветския уран. Междувременно новите наказания може да обиден освен американския пазар, само че и да покачат цените на урановото гориво по света. Освен това Съединени американски щати могат да прецакат европейските страни, където неналичието на съветско ураново гориво значи закриване на атомни електроцентрали.

Американската нуклеарна промишленост е подготвена да се откаже от съветския уран, обявиха седем сенатори, представляващи както Демократическата, по този начин и Републиканската партия. Те внесоха за разглеждане подобаващ законопроект за възбрана на вноса на съветски уран.

Сенатор Джон Барасо съобщи, че Съединени американски щати могат да усилят личното си произвеждане на уран - нужните запаси, съгласно него, са в Уайоминг. Той счита за належащо от пазара на Съединени американски щати да бъде отстранена " цялата съветска сила, в това число урана ".

Според него препоръчаният проектозакон би трябвало да укрепи националната сигурност на Съединени американски щати и да лиши Русия от доходи, които могат да бъдат ориентирани към специфична военна интервенция в Украйна. Сенатор Джо Манчин сподели, че предлагането ще направи американските енергийни компании самостоятелни от съветското ураново гориво.

До какво би довело приемането на подобен законопроект? Американските управляващи употребяват два механизма за наказания. Първата възбрана важи единствено за американски компании или импорт на територията на Съединени американски щати. Вторият механизъм е, когато възбраната има извънтериториален темперамент, т.е. визира компании от трети страни. Такива ограничавания бяха въведени за иранския нефт.

„ В първия случай това ще бъде по-скоро потрес за американския пазар. Тъй като делът на съветския снабдител е много забележителен. Американците го правят оценка на 10-12%. А като се вземе поради присъединяване на Русия във всички интернационалните вериги, нейният дял в действителност може да бъде още по-висок. Но, несъмнено, ще има последици за международния пазар. Като всяко ограничаване, това решение ще докара до повишение на международните цени за всички консуматори на уран. Това ще бъде психически фактор, тъй че цените могат да се повишат както с 5%, по този начин и с 20% ”, споделя Сергей Кондратиев, заместник-ръководител на икономическия отдел на Института по енергетика и финанси.

През 2021 година Съединени американски щати са внесли 550 тона обогатен уран от Русия на стойност 546 милиона $. През 2022 година Съединени американски щати са платили същата сума за девет месеца. Въпреки че за цялата 2022 година квотата за импорт на уран от Русия е била по-малко – към 490 тона. За схващане: съветското ураново гориво се купува даже от американската компания „ Уестингхаус “, която направи опит в Украйна за замяна на съветското гориво в нуклеарни реактори от руски вид.

Изявлението на американския сенатор, че Съединени американски щати сами могат да добиват и създават ураново гориво за личните си потребности, като цяло има право на битие. Съединени американски щати обаче надали ще съумеят бързо да се отърват от вноса.

„ Съединени американски щати във връзка с брутните запаси са в топ 10 на страните по ресурси от уран. Въпреки това производството на уран в страната през последните 25 години е намаляло неведнъж. Това значително се дължи на обстоятелството, че в Казахстан, Узбекистан и африканските страни създаването на запаси беше стопански по-изгодно, по-евтино. И американските производители просто не можеха да се конкурират. Днес американците могат да се опитат да се върнат към тези планове и да усилят производството. Но това ще изисква поддръжка и дотации на държавно равнище. Възможно е да бъдат въведени мита, което ще помогне на американските производители да работят с позитивен марж на пазара “, споделя Кондратиев.

Всичко това обаче ще отнеме доста време - от три до пет години. „ И това няма да значи, че след пет години Съединени американски щати ще могат изцяло да заменят съветския уран и още повече да се откажат изцяло от вноса. Ако цената на нуклеарното гориво се усили доста, това може да докара до промени на пазара на електрическа енергия. А някои атомни електроцентрали в Съединени американски щати може даже да решат да изоставен пазара “, не изключва Сергей Кондратиев.

Засега в тази история има доста незнайни. „ Ще могат ли Съединените щати въобще да получават уранов концентрат от Казахстан и Узбекистан и да го преработват в уреди в Европа или в свои лични уреди, или няма да могат? В последна сметка забележителен рандеман и произвеждане на уранов концентрат се управлява от „ Росатом “. Ще разрешат ли глобите това или не? “ споделя Кондратиев.

Според него шокът въпреки всичко ще бъде кратковременен, защото Съединени американски щати имат опция да намерят други снабдители. В резултат на това пазарът на уран може да претърпи преразпределение на потоците по образеца на пазара на нефт. „ Например тези снабдители, които в този момент доставят уран в Китай или Европа, ще отидат при американския пазар, а Русия ще заеме тяхното място “, сподели източникът.

Русия, несъмнено, ще загуби много важен за себе си пазар. Плюс това може да даде известна отстъпка от горивото си от други купувачи. „ Не мисля обаче, че това ще бъде сериозно влияние и ще бъде дълготрайно. През последните години живеем в условия, при които търсенето на уран надвишава предлагането за неговото произвеждане. Текущото търсене се покрива, наред с други неща, посредством понижаване на запасите и посредством преправка на оръжеен уран. Затова не бих се тревожил за средносрочните вероятности за съветския уран. Според мен търсенето му ще бъде доста, изключително от Китай и Индия, а евентуално и от други разрастващи се страни. Освен това „ Росатом “ в този момент строи там атомни електроцентрали по съветски план и по този метод основава дълготрайно устойчиво търсене на съветско нуклеарно гориво “, споделя Кондратиев.

Вторият сюжет, когато Съединени американски щати не разрешават закупуването на съветско гориво освен за личните си компании, само че и за европейски и други, към този момент наподобява малко евентуален.

„ В този случай може да бъде нанесен сериозен удар на европейския пазар. Защото най-малко пет страни – България, Унгария, Словакия, Чехия и Финландия – са съществено подвластни от съветското нуклеарно гориво и нямат опция “, споделя Кондратиев. Отказът от съветското гориво значи за тези страни прибързано затваряне на атомните електроцентрали, а това, даже и без обща енергийна рецесия в Европа, ще сътвори съществени проблеми.

Досега американците се опитваха, най-много посредством политически напън, да принудят Европа да се откаже от съветските енергийни запаси. Експертът обаче не има вяра, че американците ще съумеят да принудят Европейски Съюз да се откаже от нуклеарното гориво от Русия, защото пет европейски страни несъмнено няма да се съгласят. А глобите могат да се одобряват единствено единомислещо.

Европейците, да напомним, към момента не са наложили ембарго върху съветския газ, защото е прекомерно мъчително и няма подмяна. Подобна история най-вероятно ще бъде и с урановото гориво. По този въпрос европейците няма да се съгласят със Съединените щати.

Превод: В. Сергеев

Геополитически десант и в Троян с доцент Валентин Вацев, проф. Людмил Георгиев и трима Румен Петков-ци

Очакваме ви. Поканете и ваши другари и близки. Ще научите най-важните геополитически и вътрешнополитически вести от най-хубавите български анализатори.



Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР