САЩ наложиха вчера вето в ООН на резолюция за съдбата

...
САЩ наложиха вчера вето в ООН на резолюция за съдбата
Коментари Харесай

САЩ наложиха вето на резолюция на ООН за чуждестранните джихадисти

САЩ постановиха през вчерашния ден несъгласие в Организация на обединените нации на резолюция за ориста на задграничните джихадисти с претекста, че текстът не изисква тяхното репатриране, съобщи Франс прес.

Изготвен от Индонезия, променлив член на Съвета за сигурност, текстът събра 14 гласа "за ", а против него гласоподаваха единствено Съединени американски щати.

Заради пандемията от Ковид-19, гласуването се състоя по имейл, заяви Асошиейтед прес.

Проектът за резолюция приканва страните членки на Организация на обединените нации да реинтегрират в обществата си някогашните бойци, откакто излежат присъдите си и да окажат помощ на техните дами и деца.

Вашингтон отдавна упорства, че е належащо тези бойци, арестувани в Сирия или в Ирак, да бъдат върнати в родните им страни. Но европейците, а също по този начин някои арабски страни, са срещу тази политика и считат за належащо те да бъдат съдени и да излежат присъдите си в страната, където са направили закононарушение.

"Съединените щати дават образец, като си прибират жителите и ги съдят, където би трябвало. Всички страни би трябвало да поемат отговорност за жителите си, които се занимават с терористични действия ", сподели в официално съобщение непрекъснатата представителка на Съединени американски щати Кели Крафт.

По думите й, представени от ДПА, "да оставиш задграничните терористични бойци да възнамеряват бягството си от центрове за задържане с стеснен потенциал и да изоставиш фамилиите им да страдат в лагери " основава "почва за развиване на идващото потомство бойци на ИДИЛ ".

Ветото на Вашингтон акцентира още един път изолацията му в Съвета за сигурност, където предходната седмица бе отхвърлена американската самодейност за връщане на интернационалните наказания против Иран, означи ДПА.

Американското несъгласие е и тежък удар за Индонезия, защото този текст бе един от целите на нейното ротационно председателство на Съвета за сигурност, означи Агенция Франс Прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР