САЩ наложиха санкции на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко

...
САЩ наложиха санкции на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко
Коментари Харесай

Какво представлява законът Магнитски

САЩ постановиха наказания на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, както и на всички, свързани с тях компании и организации. Санкциите са въз основа на закона „ Магнитски”. Какво обаче съставлява този закон?

Той носи името на съветския юрист Сергей Магнитски, който разкрива огромна корупционна скица и който умира при неязяснени условия в съветския следствен арест. Първоначално законът „ Магнитски” постанова финансови и визови наказания върху виновните за гибелта на юриста. По-късно американските конгресмени вземат решение законът да разшири обсега си и да глоби извършители по целия свят.

Така през днешния ден „ Магнитски” разрешава на Съединени американски щати да постанова наказания на политици, държавни чиновници и подпомагащи ги лица, които - съгласно американската администрация - нарушават човешките права или са забъркани в огромна корупция в целия свят.

Какви действително са следствията? Налага се конфискуване или заледяване на банкови сметки и транзакции на глобените лица и техни близки. Като това се отнася освен до активи на територията на Съединени американски щати, само че и по целия свят, в случай че те са в долари или съответната банка работи с американска финансова институция.

Законът „ Магнитски “ има резултат на домино, изясняват юристите. глобените за корупция хора и компании попадат вечно в по този начин наречения черен лист и не могат да правят банкови транзакции в Америка.

„ Реално този лист го има във всяка една, в това число и българска банка, и се прави инспекция до какъв брой сметки, които се намират в тези банки и транзакции с лица, подписани в този черен лист. И това е световно наложено, тъй като всяка една банка по света взе участие в тази световна система за разплащане, т.е. тя не може да приключва своите интервенции “, изяснява пред bTV юрист Боряна Мусева, която е доцент по интернационално частно право.

„ Всички необятно публикувани в България и Европа карти, посредством които реализираме банкови разплащания, са карти, които са под контрола на американски лица. Това значи, че тези лица оттук насетне няма по какъв начин да имат карти на тези компании “, изяснява Христо Христев, доцент по право на Европейски Съюз в Софийския университет.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР