САЩ наблюдават движението на сръбски войски близо до границата с

...
САЩ наблюдават движението на сръбски войски близо до границата с
Коментари Харесай

САЩ следят движението на сръбските войски до границата с Косово

Съединени американски щати следят придвижването на сръбски войски покрай границата с Косово и са уведомили Сърбия, че потреблението на мощ би било недопустимо.


Това съобщи помощник-държавният секретар на Съединени американски щати по европейските и евразийските въпроси Джеймс О " Брайън пред Радио Свободна Европа.

" Съединени американски щати ще гледат на всяко придвижване на сръбските сили като на опасност за силите на НАТО, " които са в Косово, с цел да пазят и албанците, и сърбите ", акцентира той.

По думите му сръбският президент Александър Вучич е декларирал, че няма да има потребление на мощ.

Премиерът на Косово Албин Курти разгласи на 21 март, че елементи на сръбската войска са били видяни на няколко метра от границата с Косово и дефинира тези придвижвания като „ умишлени провокации “.

В отговор сръбското министерство на защитата характеризира изказванията на Курти като " част от акция за разпространяване на дезинформация за сръбската войска ".

Според Белград сръбската войска е изпълнявала отговорностите си в безвредна административна зона, в сходство с всички подписани съглашения.

О " Брайън уточни, че Съединени американски щати наблюдават обстановката чакат Сърбия и Косово да понижат напрежението.

Говорейки за Косово, О " Брайън сподели, че никое държавно управление не би трябвало да взема решения, които обедняват популацията.

Той добави, че Съединени американски щати са дали да се разбере, че чакат ареста на забърканите в нападението от 24 септември 2023 година в Банска, когато косовската полиция беше нападната от група въоръжени сърби, а един служител на реда и трима нападатели бяха убити.

" Очакваме това да се случи скоро ", сподели О " Брайън.

Запитан от Радио Свободна Европа (РСЕ) дали вижда доближаване сред Сърбия и Русия поради визитата на сръбския външен министър и механически министър председател Ивица Дачич в Москва, О " Брайън отговори, че " сръбският президент Александър Вучич е дал да се разбере, че вижда бъдещето на Сърбия в Европа ".

По отношение на Косово, О " Брайън изясни, че никое държавно управление не би трябвало да взема решения, които обедняват популацията.

„ Но виждаме, че в северната част на Косово е доста мъчно за избран брой хора да си купят нещата, от които се нуждаят за всекидневието “, добави той.

Изявлението му се базира на новата разпоредба на Централната банка на Косово, която дефинира еврото като единствената валута за заплащания в брой и прави невероятно потреблението на сръбския динар.

О " Брайън съобщи, че специфичният делегат на Съединени американски щати за Западните Балкани Габриел Ескобар е посетил жителите на Северно Косово преди няколко дни, с цел да види обстановката от близко.

Съединените щати считат, че постановлението на Централната банка на Косово се ползва по метод, който прави всекидневието на жителите на Косово по-трудно.

„ Приятелите на Косово биха желали този правилник да бъде преразгледан и прибавен по метод, който ще разреши на жителите да заплащат при ежедневни транзакции. Това евентуално значи да се направи крачка обратно, да се разреши въвеждането на всяка валута, евро или динар, и това е нещо, което специфичният делегат в разговора сред Сърбия и Косово разисква “, сподели още О " Брайън. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР