САЩ може да поемат охраната на въздушното пространство при забавяне

...
САЩ може да поемат охраната на въздушното пространство при забавяне
Коментари Харесай

Драгомир Заков: САЩ може да поемат охраната на въздушното ни пространство при забавяне на Ф-16

САЩ може да поемат защитата на въздушното пространство при закъснение на доставката на новите изтребители Ф-16. Това осведоми Комисията по защита на Народно събрание министърът на защитата в оставка Драгомир Заков, съобщи БНР.

Министърът в оставка Драгомир Заков беше доста сбит за това дали и по какъв начин Съединени американски щати биха помогнали.

" Не мога да се наемам с съответен аероплан, само че сме в напреднала фаза с американската страна. Ние сме поискали от други страни, несъмнено, само че в най-напреднала фаза сме с американската страна… Не, още не водим договаряния, в този момент евентуално ще коства някакви пари от наша страна, само че в последна сметка дали ще поддържаме МиГ-29, което не можем да вършим, или почти същите пари ще ги дадем за някакви други самолети, които да могат нашите Военновъздушни сили да употребяват, няма кой знае каква разлика във финансово отношение, " разяснява той.

Данни от 2020 година показват, че цената на подписаните за 14 години контракти за поддръжката на МиГ-29 е 257 млн. лв. без Данък добавена стойност.

Страната ни е договорила два типа обезщетения за общо 34,5 млн. $ поради забавянето на доставките на платената напълно партида от първите осем изтребители F-16, посочи Заков, представен от бТВ.

Компенсациите са разграничени на два типа – 25 млн. $ ще бъдат отпуснати на България като спомагателна помощ за закупуване на въоръжение във тип на ракети, а 9,5 млн. $ ще бъдат дадени от американците за образование на водачите ни по линия на така наречен високоточни оръжия.

Заков добави, че има спогодба също в случай че се забави доставката на първата партида самолети след първото тримесечие на 2025 година, да се отсрочи и вноската за закупуването на втората партида изтребители.

Според Заков, „ сходен компромис “ от Съединени американски щати не е бил постиган при такива контракти до момента.

Очакваното закъснение на доставките на Ф-16 тормози политическото и военното управление, откакто стана ясно, е първите изтребители няма да дойдат през 2023, а през 2025 година

В същото време - заради изтичащия запас на МиГ-29 и невъзможността за поддръжка в Русия поради войната в Украйна, авиацията може да остане без благоприятни условия да извършва конституционните си отговорности. За защита на въздушното пространство последно помагаха нидерландски изтребители. През годините самолети и от други съюзнически страни са правили това.

Министърът на защитата в оставка чака още в четвъртък да бъде утвърден Проектът на капиталов разход за придобиване на вторите 8 изтребителя от Съединени американски щати.

Стойността на американското предложение е 1 милиард и 320 милиона $. Плащането може да бъде разсрочено за 8-9 години. Драгомир Заков напомни, че е извънредно неотложно планът за капиталов разход да бъде гласуван в този момент.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР