САЩ може да изпаднат в риск от неплатежоспособност още в

...
САЩ може да изпаднат в риск от неплатежоспособност още в
Коментари Харесай

САЩ са пред риск да изпаднат в неплатежоспособност от юни

Съединени американски щати може да изпаднат в риск от несъстоятелност още при започване на юни. Финансовият министър Джанет Йелън е предизвестила в писмо ръководителя на Камарата на представителите Кевин Маккарти, че съгласно прогнозите още на 1 юни държавната хазна ще остане без налични средства, в случай че не бъдат подхванати изключителни ограничения, с цел да се разплаща държавното управление, предадоха международните организации.

Коментарите на Йелън идват ден преди срещата на американския президент Джо Байдън с републиканския ръководител на Камарата на представителите Кевин Маккарти и с водача на републиканците в Сената Мич Макконъл в опит да ги убеди за повишение на лимита на дълга в размер до 31.4 трилиона $. В същото време републиканците слагат изискване, че ще гласоподават за това единствено в композиция с фрапантни съкращения на разноските.

Финансовият министър Джанет Йелън дефинира предложенията на републиканците за орязване на разноските като " драконовски ". Тя разяснява още, че неизпълнението на финансовите отговорности на американската администрация би имало " извънредно неподходящи последствия " за финансовите пазари и стопанската система.

Този месец остават единствено осем сесии, на които двете камари на Конгреса ще се събират по едно и също време.

" Ако не съумеят да го създадат, ще имаме икономическа и финансова злополука, която ще бъде наша лична виновност, и няма дейности, които президентът Байдън и Министерството на финансите на Съединени американски щати да могат да подхващат, с цел да предотвратят тази злополука “, изясни Йелън.

Министърът на финансите Джанет Йелън сподели, че просто няма добър метод да се излезе от безизходицата във Вашингтон, с изключение на повдигане на тавана на дълга. 

Междувременно Федералният запас предизвести, че неотдавнашните банкови разтърсвания в Съединени американски щати могат да подхранят по-широка кредитна рецесия, която рискува да забави стопанската система на Съединени американски щати и да нанесе удар върху цените на активите.

В своя шестмесечен отчет за финансовата непоклатимост ФЕД съобщи, че макар решителните дейности на американските регулатори за справяне с неотдавнашните банкови банкрути, терзанията по отношение на вероятностите могат да накарат банките и другите финансови институции да свият в допълнение предлагането на заеми за бизнеса и семействата ". Това ще забави икономическата интензивност.

Според същия отчет локалните банки имат задоволителна ликвидност, само че структурните уязвимости не престават да съществуват на пазарите за краткосрочно финансиране. Освен това характерните фондове за облигации и заеми не престават да бъдат податливи на доста назад изкупуване, тъй като държат скъпи бумаги, които могат да станат неликвидни по време на интервали на стрес.

Федералният запас открои ликвидните опасности за животозастрахователните компании поради високия дял на рискови и неликвидни активи в техните портфейли. " Федералният запас е подготвен да се оправи с всеки ликвиден напън, който може да възникне, и се ангажира да подсигурява, че банковата система на Съединени американски щати ще продължи да извършва жизненоважните си функции ", заключава документът.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР