САЩ може да доставят газ за България на по-изгодна цена

...
САЩ може да доставят газ за България на по-изгодна цена
Коментари Харесай

САЩ може да доставят газ за България на по-изгодна цена от тази на Русия

САЩ може да доставят газ за България на по-изгодна цена от тази на Русия Съединените щати може да доставят газ за България на цена по-изгодна от тази, на която страната ни получава суровината от Русия. Това съобщи за Дарик Негово превъзходителство Ерик Рубин, дипломат на Съединени американски щати у нас. Той взе участие в енергиен конгрес, на който министър Теменужка Петкова уточни, че Булгартрансгаз ще бъде акционер в LNG терминала , който ще се построява в Александруполис.

Чрез това оборудване страната ни може да получава синьо гориво от разнообразни източници.
 

Посланик Рубин аргументира позицията си, че Съединените щати могат да доставят газ на преференциална цена.
 
" Когато LNG терминалът в Александруполис бъде подготвен, България ще може да купува полутечен газ , спот пазарът ще даде опция да се купува най-евтиният газ , това ще окаже напън върху цената на газа, който България получава от Русия и от други страни ", съобщи дипломат Рубин.
 
 БГНЕС-->

Булгартрансгаз ще влезе като миноритарен акционер в интернационалната компания. Вече има подписан контракт с Азербайджан за 1 милиарда куб.м газ годишно , само че след построяването на газовата връзка България-Гърция , ще можем да доставяме и полутечен газ от Съединени американски щати, Алжир или Катар .

Теменужка Петкова изясни, че ще бъде открито финансиране за построяването на " Турски поток " през наша територия , в случай че бъде взето такова решение. " Булгартрансгаз, в случай че се стигне до подобен пролет, ще взе участие със лични сили и средства в него. Отделно от това ще търси привлечено финансиране . Дружеството е в чудесно финансово положение, тъй че може да се яви на финансовите пазари и да потърси финансиране ", изясни министър Петкова.
 
Участието на страната ни в LNG терминала за полутечен газ в Гърция ще залегне като смяна в енергийната тактика на страната, която ще се прегледа тази седмица от Народното събрание.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР