САЩ изразиха дълбока загриженост за намаляващия медиен плурализъм в Унгария,

...
САЩ изразиха дълбока загриженост за намаляващия медиен плурализъм в Унгария,
Коментари Харесай

САЩ дълбоко загрижени за медийния плурализъм в Унгария

САЩ показаха " дълбока угриженост " за " намаляващия медиен плурализъм в Унгария ", откакто последната радиостанция, която подлагаше на критика държавното управление на премиера, изчезна от ефира, заяви „ Политико ”.
Съд в Будапеща във вторник удостовери решението на унгарския медиен съвет който изтича 14 февруари, с изказвания, че на няколко пъти радиостанцията нарушила законите за действие на медиите.
" Непосредствената загуба на лиценза за лъчение на една от най-популярните радиостанции в страната, Klubrádió, заплашва с отпадането на още един самостоятелен глас от ефира на Унгария ", съобщи представителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Нед Прайс.
„ Съединени американски щати имат вяра, че разнообразието от самостоятелни гласове и отзиви е от значително значение за демокрацията и ние настояваме държавното управление на Унгария да предизвиква отворена медийна среда “, добави Прайс.
Унгарският медиен съвет реши да не възобновява лиценза на Klubrádió през септември 2020 година, като съобщи, че станцията не е уведомила навреме за музикалното си програмиране.
 Брюксел разкритикува прекъсването на унгарска радиостанция Брюксел разкритикува прекъсването на унгарска радиостанция
Европейската комисия осъди прекъсването на водещата самостоятелна радиостанция в Унгария и прикани управляващите да й разрешат да продължи да излъ...
Говорителят на унгарското държавно управление Золтан Ковач отхвърли концепцията, че радиото е било изгонено от ефир, и съобщи, че „ личното управление на станцията е отговорно за гибелта си, като жестоко подценява наредбите за лъчение и се провали в съда “. Той съобщи, че рецензиите към унгарския медиен съвет са част от „ дневния ред против Орбан “.
Шефът на Клубрадио Андраш Арато съобщи пред Агенция Франс Прес, че станцията ще подаде тъжба във Върховния съд на Унгария и обмисля правосъдни дейности на равнище Европейски Съюз.
Говорителка на френското външно министерство съобщи, че решението да не се възобновява лицензът на Клубрадио е „ “.
В изказване неправителствената организация „ Репортери без граници “ прикани Европейската комисия да „ спре да отсрочва следствието на независимостта на медийния съвет “ на Унгария.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР