САЩ изпращат в България пехотна рота с бронирани машини „Страйкър“

...
САЩ изпращат в България пехотна рота с бронирани машини „Страйкър“
Коментари Харесай

САЩ изпращат у нас пехотна рота с бронирани машини Страйкър

САЩ изпращат в България пехотна рота с бронирани машини „ Страйкър “ като част от българската батальонна бойна група. Това разгласи министър председателят Кирил Петков след диалози в Министерския съвет със секретаря по защитата на Съединени американски щати Лойд Остин.

Участието на Съединени американски щати в бойната група, която е подчинена на висшия главнокомандващ на НАТО за Европа, е мощен знак и към останалите съдружници да се включат, съобщи Кирил Петков. България се надява директният пълководец на бойната група да е български офицер.

„ Войната, която стартира Путин в Украйна, слага под риск всяка страна в Европа и в тази обстановка никой не може да се пази самичък. Нашата сигурност е в НАТО. Искам ясно да заявя, че откакто Русия стартира тази война, задачата на българското държавно управление е да усили нашите отбрани “, сподели още българският министър-председател.

Петков категорично акцентира на няколко пъти, че в диалозите с Лойд Остин не е ставало дума за даването на зенитни ракетни комплекси С-300 или каквото и да било друго българско въоръжение на Украйна. Той дефинира новините от последните дни, че има такива претенции като „ подправени “.

Петков и Остин са разискали и построяването на военно-логистичен кулоар от гръцкото пристанище Александруполис през Бургас и Варна до Констанца в Румъния като той включва – път, влакова връзка, енергийна връзка и нов мост над Дунав, описа българският министър-председател. Този план в действителност е обща концепция отпреди 3-4 години сред България, Гърция и Румъния и трябваше да бъде финансиран по американската самодейност „ Три морета “ за свързване на Балтийско със Средиземно море.

„ С премиера Петков организирахме продуктивно разискване във връзка с непровокираната инвазия на Русия в Украйна и обединената поддръжка от страна на НАТО “, съобщи след диалозите секретарят по защитата на Съединени американски щати Лойд Остин.

Съединени американски щати одобряват съществено своите отговорности и поддръжката ни за член 5 от контракта за НАТО е непоклатима, подсигурява Остин. Чл. 5 от контракта е за взаимната отбрана и защита при нахлуване против страна от Алианса.

Остин особено благодари на Петков, че България е отворила порти за бягащите от войната дами и деца и дава филантропична помощ.

„ България поставя старания за рационализация както е разгънато в пътната карта със Съединени американски щати и е образец за други съдружници. Съединени американски щати стоят паралелно до България и работим дружно са мир и сигурност в Европа “, съобщи Остин.

И американският секретар на защитата акцентира, че диалозите са били фокусирани върху подсилване на защитата на Източния фланг на НАТО и повишение на оперативната съгласуемост.

„ Никоя страна не може да е 100 % сигурна “, отговори Петков на въпрос дали България е застрашена от Черно море.

Руската войска е спряла с напредъка си в Украйна и е време да забележим подсилване на всички фронтове, разяснява Лойд Остин информацията на Пентагона за хода на войната в Украйна. Той изрази очаквания, че към момента е допустимо провеждането на договаряния и деескалация на спора.

Остин на няколко пъти назова съветските офанзиви против цивилни жители „ зверски “ и „ безчовечен “.

„ България е прекомерно покрай спора и в този миг военна помощ няма да бъде допустима. Този вид помощ следва да се случва единствено в случай че мине през Народното събрание. Дотук приказваме за филантропична помощ и отворени порти за бежанци, засилен Източен фланг, обща тактика със съдружниците в НАТО “, отговори Кирил Петков на въпрос от американски публицисти при какви условия въпреки всичко България може да помогне с въоръжение на Украйна.

Той описа, че в диалог украинският президент Володимир Зеленски го е уверил, че бойците му се бият по-спокойно, когато знаят, че дамите и децата им са приютени в сигурни страни.

Българския министър председател изрази опасения и за сигурността на Молдова и акцентира, че там към този момент има съветско наличие.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР