САЩ освобождават $6 милиарда замразени ирански фондове за размяна на затворници

...
САЩ издадоха освобождаване от санкции за банките да прехвърлят $6
Коментари Харесай

САЩ издадоха освобождаване от санкции за банките да прехвърлят $6 милиарда (£4,8 милиарда) замразени ирански средства от Южна Корея до Катар, проправяйки пътя за освобождаването на петима американци, държани от Иран.

Държавният секретар Антъни Блинкен каза на Конгреса, че парите ще осигурят „ограничена полза " към Иран, тъй като може да се използва само за хуманитарна търговия.

Той също потвърди, че петима иранци, задържани в САЩ, ще бъдат освободени като част от сделката за размяна на затворници .

Републиканците осъдиха прехвърлянето.

Един сенатор обвини президента Джо Байдън, че е платил „откуп на най-лошия държавен спонсор на тероризма в света".

Миналия месец американски служители казаха, че четирима американо-ирански двойни граждани са били изведени от затвора Евин в Техеран и преместени под домашен арест.

Трима от затворниците бяха посочени от адвокат като Сиамак Намази, Емад Шарги и Морад Тахбаз, който също има британско гражданство. Четвъртият не беше идентифициран, както и петият, който вече беше под домашен арест.

Кои са двойните граждани, задържани в затвора в Иран?

Десетки милиарди долари дължат за Иран за петрол и друг износ се смята, че са били замразени в банкови сметки по света от 2018 г., когато тогавашният президент Доналд Тръмп изостави международното ядрено споразумение с Иран и възстанови санкциите на САЩ.

Отказът, издаден от САЩ, означава, че някои банки в Европа, Азия и Близкия изток няма да бъдат наказани за преместването на 6 милиарда долара, държани в Южна Корея, в централната банка на Катар.

„Разрешаването на тези средства да бъдат прехвърляни от ограничени ирански сметки, държани в [Република Корея], към сметки в Катар за хуманитарна търговия е необходимо, за да се улесни освобождаването на тези американски граждани“, г-н Блинкен каза в писмо до Конгреса в понеделник.

Миналия месец той подчерта, че Катар се е съгласил да гарантира, че средствата се използват от Иран „изключително за хуманитарни цели и в по строго контролиран начин“. Той също така каза, че Иран няма да има пряк достъп до средствата и ще има „значителен надзор“ от страна на САЩ.

Въпреки тези уверения, републиканският председател на Комисията по външните работи на Камарата на представителите разкритикува администрацията на Байдън за напредъка с това, което той нарече „своята сделка за заложници за 6 милиарда долара“.

„Американците, държани от Иран, са невинни заложници, които трябва да бъде освободен незабавно и безусловно", каза представителят Майкъл Маккол в изявление.

"Въпреки това оставам дълбоко загрижен от решението на администрацията да се откаже от санкциите, за да улесни трансфера на 6 милиарда долара средства за Иран, най-големият държавен спонсор на тероризма в света , създава пряк стимул за противниците на Америка да извършват бъдещи вземания на заложници."

Говорителката на Белия дом Адриен Уотсън настоя, че отказът е само "процедурна стъпка" в това, което остава "чувствителен и продължаващ процес".

Говорителят на иранското външно министерство Насър Канани междувременно изрази оптимизъм, че размяната на затворници ще се състои "скоро".

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР