САЩ имат една от най-развитите системи за противоракетна отбрана, която

...
САЩ имат една от най-развитите системи за противоракетна отбрана, която
Коментари Харесай

Defense Express: ПРО на САЩ е концептуално остаряла – и сега се учат от опита на Украйна

Съединени американски щати имат една от най-развитите системи за противоракетна защита, която разчита на Patriot, THAAD, SM-6, SM-3, GMD, само че самата й идея е остаряла. Това написа Defense Express, базирайки се на разбор на изказвания на заместник-министъра на защитата за проучвания и развиване Хайди Шу и помощник-министъра на защитата на Съединени американски щати Джон Плъмб, както и на шефа на Агенцията за противоракетна защита Хийт Колинс, предава " Фокус ".

Отбелязва се, че опитът на Украйна в отблъскването на систематични ракетни удари и офанзиви с безпилотни летателни апарати (БпЛА) на Руската федерация, както и офанзивата на Иран против Израел на 14 април, показват изцяло разнообразни трендове. Става дума за всеобщо произвеждане, интензивно потребление на дронове, крилати ракети, както и за астрономическия дисбаланс сред разноските за прихващане и цената на средствата на съперника. И системата за противоракетна защита на Съединени американски щати е в много неприятно положение, с цел да се оправи с това равнище на закани, изключително когато става въпрос за продължителна война.

Ключовият миг е, че съперникът, в случай че се вземе образец от Руската федерация и Иран, може да употребява евтини системи, които се създават в обилни количества и обезпечават опция за масирана едновременна офанзива. Заплахите също се трансформираха. Така делът на безпилотните самолети се усилва, а крилатите ракети доминират над балистичните. Към тях се прибавят аеробалистични, високоскоростни, хиперзвукови ракети.

В същото време американската система за противоракетна защита е построена на правилото на унищожаване на заканите, доколкото е допустимо, и с акцент върху противодействието на балистичните ракети. Това значи, че първо стартира да работи най-скъпата система за ПРО, а на последния стадий стартира да работи най-евтината.

Според специалисти това, което беше концептуално обрисувано преди 40 години, в този момент надали може да работи. В случай на всеобщо потребление на дронове и крилати ракети, такава система също е концептуално неправилна. Първо идва стартирането на зенитни ракети с огромен обхват, които костват няколко милиона всяка, и едвам най-после работи Phalanx CIWS със стойност на снаряд 3,4 хиляди $.

Като контраст на тази система, американските чиновници в този момент показват образеца на Украйна. Там за унищожаването на сходни закани първият ешелон на защитата е поверен на мобилни огневи групи, които разноски са с най-ниска цена за заличаване на цели и едвам на последния стадий се включва най-скъпата система Patriot.

Така сегашната система за противоракетна защита на Съединени американски щати изисква образуване на сходна скица, основана на отдалечени отбранителни линии, по-евтини средства за прихващане, както и по-активна работа за заличаване на безпилотни самолети и ракети.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР