САЩ и Великобритания остро осъдиха руските сили, че са използвали

...
САЩ и Великобритания остро осъдиха руските сили, че са използвали
Коментари Харесай

Русия използва севернокорейски ракети срещу Украйна, Лондон и Вашингтон реагираха остро

Съединени американски щати и Англия остро осъдиха съветските сили, че са употребявали балистични ракети, доставени от Северна Корея, по време на въздушните си офанзиви против Украйна.

" Англия уверено осъжда решението на Русия да употребява балистични ракети, получени от Северна Корея, при неотдавнашните си офанзиви против Украйна ", се споделя в заявление на английското външно министерство, представено от УНИАН.

От Форин офис приканват Северна Корея да спре неотложно доставките и напомнят, че режимът в Пхенян е под съществени наказания.

А Киев удостовери през днешния ден информацията на Вашингтон, че Русия е нанесла удари по Украйна с балистични ракети, създадени в Северна Корея, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция. Агенцията цитира изказване по въпроса на съветника на украинския президент Володимир Зеленски - Михайло Подоляк.

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби през вчерашния ден съобщи, че Русия към този момент е използвала балистични ракети, доставени от Северна Корея, за офанзиви в Украйна, потвърждавайки изказвания на неназовани американски представители във вестниците " Вашингтон пост " и " Уолстрийт джърнъл ", че Северна Корея е почнала да доставя в Русия ракети и пускови установки.

" Вече няма дегизировка... като част от своята откровена геноцидна война Руската федерация за първи път нанесе удар по територията на Украйна с ракети, получени от... Северна Корея ", написа Подоляк в обществената платформа " Екс ".

По-рано през днешния ден представителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат съобщи пред националната телевизия, че Военновъздушни сили са почнали да изследват информацията от Съединени американски щати и не могат да я потвърдят.

Игнат сподели, че потвърждението, че ракетите произлизат от Северна Корея е пристигнало от страна на Съединени американски щати, само че украинските експерти към момента не са изследвали фрагментите и не са открили дали те могат сигурно да бъдат проследени до Северна Корея.

Управителят на Харковска област съобщи, че Русия е блъснала района с неруски ракети, оповестиха локални медии.

" Извършваме всички нужни проучвания. Засега ще кажа, че маркировката е заличена от тези ракети, само че това, което можем да забележим, е, че страната, която ги е произвела, не е Руската федерация ", сподели Олег Синегубов.

Много оръжия в арсенала на Северна Корея са от руската епоха и могат да бъдат неразличими от оръжията, притежавани от Русия, добави той.

Вашингтон удостовери, че е имало нарастване на прехвърлянията на оръжия и муниции от Северна Корея към Русия след среща сред съветския водач Владимир Путин и севернокорейския водач Ким Чен-ун през септември.

В разследваща информация от Южна Корея се твърди, че Северът е доставил в Русия повече от един милион снаряда.

Според Кърби минимум една предоставена от Северна Корея ракета е паднала в поле в Запорожка област на 30 декември.

Русия също по този начин е употребила няколко севернокорейски ракети за удари в Украйна на 2 януари, сподели още Кърби, като съгласно него това е станало по време на нощната масирана офанзива, при която бяха убити петима души и бяха ранени още 130.

Междувременно Украйна съобщи, че нощес е свалила 21 от 29 дрона " Шахед ", изстреляни от Русия, съобщи Ройтерс. В изказване на украинските военновъздушни се споделя, че дроновете са били свалени в шест района в Южна, Централна и Западна Украйна.

 

Какво се знае за употребяваните от Русия севернокорейски ракети

Руските войски са употребявали севернокорейски ракети KN-23 за удари против Украйна, оповестява изданието Defense Express, представено от " Фокус ". Редакцията е получила удостоверение, че анализът на отломките на една от ракетите, употребена за удари по Харков на 2 януари, потвърждава, че става въпрос точно за KN-23.

Според анализаторите всичко, което се знае за KN-23, са изказвания на Пхенян и данни от радарите на армията на Южна Корея, събрани по време на проби севернокорейски оръжия. Така информацията за параметри като обсег, диаметър и общо тегло на снарядите са резултат единствено от разбор въз основа на налични фотоси.

" Максималният регистриран обхват на изстрелване на тази ракета с твърдо гориво е до 690 километър. Този обсег е измерен на 25 юли 2019 година по време на четвъртото известно изстрелване в хода на тестване, което стартира на 4 май същата година. В същото време, обхват от 690 километра бе реализиран с помощта на по-малки бойни елементи от 500 кг, които най-вероятно се употребяват в 450-километровата версия на тази ракета, която беше демонстрирана два пъти на 6 юни 2019 година в проби “, се споделя в материала.

Размерите на KN-23 се правят оценка на 7,5 метра дължина, 0,95 метра в диаметър и общо тегло 3415 кг.

" Има рационално мнение, че появяването на KN-23 е обвързвана с приемането на технологии от Руската федерация, защото редица решения на KN-23 са сходни на тези при ракетата 9M723 " Искандер “, написа изданието.

Според военни анализатори редица сполучливи изстрелвания по време на проби непосредствено демонстрират потреблението на Северна Корея на към този момент потвърдени, подготвени технологии и решения. По думите им характерностите на KN-23 са такива, че допуска потреблението им от руснаците за само за удари по градове.

" Що се отнася до прехващането на тази ракета, това е допустимо със системи за противовъздушна защита с благоприятни условия за противоракетна защита, като Patriot PAC 3 и SAMP/T “, обобщава обявата.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР