САЩ и Великобритания нанесоха масирани въздушни удари срещу цели на

...
САЩ и Великобритания нанесоха масирани въздушни удари срещу цели на
Коментари Харесай

Защо Байдън се нуждае от нов конфликт в Близкия изток и какво ще означава изострянето за целия регион?

Съединени американски щати и Англия нанесоха масирани въздушни удари против цели на хуситите в Йемен. Атаката към този момент провокира бурна реакция както в интернационалната общественост, по този начин и в самите Съединени американски щати. Хуситите дадоха отговор, като заплашиха Вашингтон и Лондон със съществени последици. Защо Байдън се нуждае от нов спор в Близкия изток и какво ще значи изострянето за целия район?

Съединените щати и Англия започнаха интервенция против целите на придвижването “Ансар Аллах ” (хусити), ръководещо в Северен Йемен. По-специално беше атакувано пристанището на Ходейда, както и редица уреди на изток от него. Телевизия “Ал Арабия ” заяви, че четири въздушни удара са блъснали столицата Сана и три са блъснали град Таиз в централната част на страната.

По-късно пресслужбата на Военновъздушни сили на Съединени американски щати заяви, че е атакувала повече от 60 цели на 16 цели на хуситите. В резултат на ударите на Съединени американски щати и Англия по Йемен петима бойци на “Ансар Аллах ” са убити и шестима са ранени.

Американският министър на защитата Лойд Остин персонално е командвал ударите против йеменските хусити, до момента в който е бил в болничното заведение, написа Си-Ен-Ен. След това той организира първична оценка на резултатите от офанзивата със Съвета за национална сигурност, както и с управлението на Централното командване на Съединени американски щати.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън в изявление потвърди, че по негово напътствие американската войска, дружно с Англия и с поддръжката на Бахрейн, Австралия, Канада и Холандия, са направили удари по редица цели в Йемен. Той сподели, че офанзивите са директен отговор на „ невиждани офанзиви на хуситите “ против кораби в Червено море.

Британският министър председател Риши Сунак също удостовери присъединяване на Англия. „ Предприехме лимитирани, нужни и пропорционални дейности за самоотбрана. За да отслабим военния потенциал на хусите и да защитим световното мореплаване “, сподели той в изказване на уеб страницата на държавното управление на страната.

Хусите от своя страна заплашиха Съединени американски щати с ответни ограничения за масираните бомбардировки. Заместник-министърът на външните работи на “Ансар Аллах ” Хюсеин ал Ези означи, че " Америка и Англия ще би трябвало да се приготвят да платят висока цена и да понесат всички ужасни последици от тази очевидна експанзия ".

Иран също разкритикува САЩ и Англия за удара против хуситите. Това нахлуване, съгласно Техеран, е случайно и нарушава суверенитета и териториалната целокупност на Йемен. Освен това Министерство на външните работи на Ислямската република означи, че сходни дейности единствено ще усилят неустойчивостта в района.

На собствен ред специалисти, интервюирани от “Блумбърг ”, оцениха вероятната реакция на Иран на ударите и следствията от тях. По-специално беше маркирано, че евентуалните ограничения от страна на Техеран за ограничение на транспорта на товари през Ормузкия проток, които биха могли да бъдат въведени в отговор на интервенцията на Съединени американски щати и Англия в Йемен, биха засегнали към 20% от международните доставки на нефт и ВПГ.

Междувременно Москва към този момент изиска незабавно съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за 12 януари. Прессекретарят на Министерство на външните работи Мария Захарова написа в канала си в “Телеграм ”, че тези офанзиви са „ следващ образец за извращаване от страна на англосаксонците на резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и цялостно неуважение на интернационалното право в името на ескалирането на обстановката в района за техните лични разрушителни цели. ”

„ Последният спор няма нищо общо със свободата на корабоплаването. Цялата американска акция против хуситите има единствено една цел. Това е следващият заслон, под прикритието на който Вашингтон отприщва военния си пестник в Близкия изток. Това се прави на стратегически точки – пътищата за транспорт на въглеводороди “, споделя сенатор Константин Долгов.

„ В същото време обстановката в самия Йемен се развива към този момент няколко години. И американците не си мръднаха пръста по-рано в действителност да решат казуса или най-малко да допринесат за разрешаването му. Като цяло цялото напрежение в Близкия изток е разследване от проектите и дейностите на Вашингтон “, уверен е депутатът. „ Нещо повече, даже в този момент техните хрумвания за сякаш разрешаване на обстановката нямат нищо общо с действителното предпочитание за разрешаване на съществуващите проблеми. Американците се нуждаят от следена неустойчивост, с цел да изпълнят личните си проекти. Друго нещо е, че тази неустойчивост от дълго време е отвън контрола на Вашингтон. Логиката на британците също е ясна – те имат свои „ игри “ в Близкия изток “, акцентира събеседникът.

„ Ако Съединени американски щати в действителност желаеха да прекратят спора, можеха първо да употребяват дипломатически канали. Също по този начин беше допустимо да се ускори сигурността на комерсиалните кораби, както беше направено край крайбрежията на Сомалия. Тоест съществува интернационална правна рамка. Но Вашингтон е единственият, който не я употребява “, изясни Долгов.

Самите Съединени американски щати също са недоволни от нападенията на американските въоръжени сили против Йемен. По-специално, няколко десетки деятели проведоха митинг покрай Белия дом. Протестиращите упорстват да спрат ударите против хуситите и да не ескалират обстановката в Близкия изток.

Редица чиновници на Демократическата партия също бяха възмутени от решението на Джо Байдън да удари хусите в Йемен, заяви “Политико ”. Законодателите са недоволни, че нападението е осъществено без авансово утвърждение от Конгреса.



Припомняме, че по-рано хуситите обявиха, че ще нападат израелски кораби, които са в обсега им, в това число цивилни. По-късно Съединени американски щати обявиха операция в Червено море, сякаш за отбрана на интернационалната търговия. Държавите от Европейски Съюз също взеха решение да вземат участие в интервенцията.

Хусите са почитатели на йеменското придвижване “Ансар Аллах ”, което е учредено от Сайид Хюсеин Бадрудин ал Хуси при започване на 90-те години в провинция Саада, напомни Сергей Серебров.

Той отбелязва, че предходната военна интервенция против хусите беше оповестена от посланика на Саудитска Арабия във Вашингтон на 25 март 2015 година и от този миг стартира актуалният йеменски спор. Войната продължава съвсем девет години, само че от април 2022 година навлезе във фаза на деескалация.

Сега специалисти означават, че Вашингтон, в опит да резервира хегемонията си, има намерение да възпламени Близкия изток. В същото време, в тази ситуация с хусите, спорът може да има пагубни последствия и да въвлече редица страни във военна борба.

„ Администрацията на Джо Байдън обмисля дълго и настойчиво по какъв начин да отговори на провокациите на транспортната рецесия в Червено море. Щатите не посмяха да усилят степента на ескалация, само че залавянето на американски танкер с нефт от проиранските сили беше последната капка за Вашингтон “, сподели американистът Малек Дудаков.

„ Белият дом имаше потребност от проява на мощ. Политиците би трябвало да покажат, че „ експанзията “ против Съединените щати ще има съществени последствия. Ето за какво Байдън реши да нанесе въздушни удари против цели на хуситите в Йемен “, отбелязва той.

„ Много представители на американския естаблишмънт не харесаха тези дейности на президента. Лявото крило на демократите се опълчва на продължаващите удари. Освен това ръководителят на Щатите е подложен на критика и за това, че офанзивата е осъществена без авансово утвърждение от Конгреса “, акцентира събеседникът.

„ Протестиращи към този момент се събраха пред Белия дом, протестирайки против експанзията на Вашингтон в Близкия изток. Позволете ми да ви припомня, че сходни събития бяха извършени в интервала на изострена борба сред Израел и ХАМАС. Тогава обаче гражданската интензивност не докара до промени. Единственото, с което тези дейности заплашват Байдън, е загуба на рейтинг измежду мюсюлманското население на Щатите, което може да повлияе на резултатите от идните избори “, акцентира политологът. „ Като цяло в района се развива извънредно рискова обстановка. Резултатът от него обаче ще се реши в границите на разговора сред Вашингтон и Техеран. Хусите са проиранско съдружие и по тази причина отношението им към спора значително ще зависи от сенчестите съглашения сред Съединени американски щати и близкоизточните играчи “, уверен е Дудаков.

Военният специалист Алексей Леонков показва и политическата причина на интервенцията. „ Съединените щати събраха самолетоносачи, които трябваше да обезпечат поддръжка на Израел. С помощта на тази група Вашингтон реши да покаже, че е стопанин в Близкия изток. Затова Белият дом взе решение за дребна, победоносна война против хусите, която обаче може да прерасне в нещо по-сериозно “, сподели той.

„ Съединените щати най-вероятно ще се опитат да се лимитират до въздушна интервенция. Сега край крайбрежията на Йемен има американски сили, които включват два самолетоносача и няколко кораба, въоръжени с ракети “Томахоук ”. Групата разполага с към 90 самолета. Ударите се нанасят по места, където се твърди, че хусите съхраняват муниции, както и по радарни станции “, отбелязва източникът.

„ Но хусите не би трябвало да се подценяват. Те са решени да водят съществени бойни дейности и могат да се оправят сами. Преди това придвижването съумя да спре саудитската войска, която беше изцяло оборудвана с американско оръжие и имаше въздушна поддръжка. Освен това американците предоставиха на саудитците разследващи данни “, акцентира той.

„ В момента придвижването е въоръжено с незнаен брой балистични и противокорабни ракети, които, в случай че е належащо, ще бъдат употребявани против американската група самолетоносачи. Освен това шиитски групи в Ирак, подкрепящи хусите, могат да нападат американски бази в тази страна. Резултатът ще бъде поредност от дребни, само че групово мощни убождания за Щатите “, прецизира Леонков.

Да победят хусите не е лесна задача даже за американците, склонен е Кирил Семенов, специалист в Руския съвет по интернационалните въпроси и ориенталист. „ Позволете ми да ви припомня, че Саудитска Арабия води война с тях повече от една година, само че страната даже не се е доближила до понижаване на бойния потенциал на йеменското обединяване “, изясни той.

„ Днес приказваме единствено за един залп от западни ракети. Хусите няма да се уплашат от това. Реална смяна на статуквото ще има, единствено в случай че американците се осмелят да стоварят десант в зоната на въздействие на съперниците си. Въпреки това е рано да се съди дали Съединени американски щати са подготвени за нов огромен спор “, акцентира Семьонов.

В момента в района се развиват събития, които могат да трансформират хода на човешката история, споделя Симон Ципис, израелски специалист по интернационалните връзки и национална сигурност.

„ Съединени американски щати взеха решение да се оправят един път вечно с Иран, техния главен близкоизточен противник. За да реализира това, Вашингтон последователно унищожава всички замъци на въздействието на Техеран “, сподели той. „ Сигурен съм, че след няколко месеца ще стартира интервенцията за очистване на “Хизбулла ”. Всичко това ще бъде ориентирано към постигането на една цел – свалянето на режима в Ислямската република. Сегашната обстановка е извънредно рискова, защото всяка неверна стъпка може да докара до включването на нови играчи “, отбелязва той.

„ Важна роля в тези събития ще бъде дадена на Китай. Рано или късно Пекин може да се опита да се застъпи за Техеран, който в бъдеще би трябвало да способства за построяването на пълностоен полюс, кадърен да противодейства на световното въздействие на Съединените щати. Съответно развиването на спора ще зависи от способността на Съединени американски щати и Китай да намерят общ език “, заключи Ципис.

Превод: В. Сергеев

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР