САЩ и техните съюзници се опитват да спрат хусите, но

...
САЩ и техните съюзници се опитват да спрат хусите, но
Коментари Харесай

Bloomberg: САЩ и техните съюзници не могат да спрат атаките на хутите в Червено море

Съединени американски щати и техните съдружници се пробват да спрат хусите, само че техните офанзиви против кораби не престават.
Въпреки всичкото скъпо съоръжение, което Съединени американски щати и техните съдружници хвърлиха против ислямистката формация от северозападен Йемен, те не съумяха да спрат офанзивите против цивилни товарни и военни кораби. В резултат на това най-големите корабни компании в света към момента значително заобикалят маршрут, който в миналото е превозвал 15% от международната търговия.

Успехът на подкрепяната от Иран бунтовническа група

в спъването на най-усъвършенстваните военни в света е най-новата крах за напъните на Вашингтон да ограничи разпространяването на районен спор, почнал със смъртоносната офанзива на Хамас против Израел на 7 октомври.
Кампанията на хусите, която съобщи, че първият граждански транспортен съд е потънал при започване на март и първите му жертви не след дълго, също е възходяща опасност за международната стопанска система. Броят на корабите, плаващи през южната част на Червено море, е намалял с към 70% спрямо началото на декември. Контейнерните транспорти са намалели с към 90%, а газовите танкери също са прекратили преноса.

Повече от три месеца след огромната военноморска полицейска интервенция,

адмирал Марк Мигес, пълководец на флотилията, признава, че Съединени американски щати и техните съдружници имат още работа за извършване.
„ Знаем, че сме понижили част от техните качества “, сподели той. Но защото поддръжниците на хусите в Иран към момента изпращат пари, оръжия и разследваща информация – в това число от шпионски транспортен съд, плаващ на стотици благи от Айзенхауер тъкмо отвън Червено море – той няма да предвижда по кое време работата може да бъде свършена.

Междувременно хусите споделиха на Китай и Русия, че корабите им могат да плават през Червено море без боязън от нахлуване.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР