САЩ и шест арабски страни от Залива (Саудитска Арабия, Бахрейн,

...
САЩ и шест арабски страни от Залива (Саудитска Арабия, Бахрейн,
Коментари Харесай

САЩ и съюзниците им от Залива санкционираха ливанското движение Хизбула

Съединени американски щати и шест арабски страни от Залива (Саудитска Арабия, Бахрейн, Обединените арабски емирства, Кувейт, Катар и Оман), които членуват в Центъра за битка с финансирането на тероризма, оповестиха наказания против водачите на ливанското придвижване Хизбула, в това число водача му Хасан Насралла, за поддръжка за тероризма, съобщи Франс прес.

Санкциите са ориентирани най-вече към членовете на управителния орган на придвижването, съвета на шурата, както и против компании, които са упрекнати, че го финансират.

"Със санкционирането на съвета на шурата на Хизбула нашите страни групово отхвърлят лъжливото разграничаване сред така наречен "политическо крило " и международните терористични проекти на Хизбула ", се споделя в изказване на финансовия министър на Съединени американски щати Стивън Мнучин.

Движението Хизбула се бие в Сирия на страната на режима на Башар Асад и е обучило иракските шиитски милиции, които участваха в освобождението на завзетите от "Ислямска страна " територии. То е обвинено и във въоръжаване на бунтовниците хуси, които поеха контрола над част от Йемен.

"По заповед на Бригадите Кудс на иранските Революционни гвардейци генералният секретар и ръководите на съвета на шурата Хасан Насралла удължава страданията в Сирия, подклажда насилието в Ирак и Йемен, слага в заплаха Ливан и популацията му и дестабилизира целия район ", добави Мнучин.

Съединени американски щати са сложили Хизбула в листата си на терористични организации и са му наложили стопански и банкови наказания. Европейски Съюз от 2013 година категоризира въоръженото крило на придвижването като терористично. През 2016 година шестте арабски страни от Съвета за съдействие в Залива (Саудитска Арабия, Бахрейн, Обединените арабски емирства, Кувейт, Катар и Оман) също оповестиха Хизбула за терористична организация.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР