САЩ и Русия внесоха в Съвета за сигурност на ООН

...
САЩ и Русия внесоха в Съвета за сигурност на ООН
Коментари Харесай

Дипломатическа война между САЩ и Русия

САЩ и Русия внесоха в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации две съперничещи си проекторезолюции за удължение на периода на пълномощията на Съвместния механизъм на Организацията за възбрана на химическите оръжия по следствието на химически офанзиви в Сирия. Това заяви източник от международната организация, представен от Reuters.

Русия внесе план за резолюция, в който се позволява на специалистите по химически оръжия на Организация на обединените нации да продължат следствията си в Сирия при изискване, че преразгледат отчета си, в който се декларира, че Дамаск е виновен за офанзивата в Хан Шейхун.

Американското предложение е мандатът да бъде възобновен за период от две години. В него се споделя, че Сирия би трябвало да спре да създава или създава химически оръжия и се насочва опасност за приемане на ограничения по глава VII от устава на Организация на обединените нации, според която могат да се одобряват наказания при положение на закани против мира и актове на експанзия.



Мандатът на инспекторите на Организация на обединените нации и на Организацията за възбрана на химическите оръжия изтича на 16 ноември и продължаването към този момент провокира спор сред Съединени американски щати и Русия.

В съветската проекторезолюция мандатът се удължава единствено с шест месеца, които може да се възобновят.
При офанзивата в Хан Шейхун на 4 април 2017 година бяха убити минимум 83 души, в това число над 30 деца. По това време градът бе под контрола на бунтовници и джихадисти.

В съветския текст се приканват специалистите "да изпратят допустимо най-бързо екип в Хан Шейхун и да се прати неотложно нов екип в базата "Аш Шайрат " за взимане на проби ". Смята се, че от тази база са изхвърчали самолетите, които са направили химическата офанзива в Хан Шейхун.





Според специалистите офанзивата в Хан Шейхун е осъществено най-вероятно с пусната от аероплан бомба, а съгласно Русия откритият газ зарин идва от детонацията на снаряд на земята, а не от сирийски въздушен удар.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР